Home

Nieuws 1024 x bekeken

Debat nertsenhouderij dinsdag met Henk Kamp

Den Haag - Het vertrek van staatssecretaris Co Verdaas (landbouw) staat de behandeling van het verbod op de nertsenhouderij niet in de weg. In het hierover geplande debat, dinsdag in de Eerste Kamer, laat hij zich vervangen door minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Dat meldt het ministerie. Hoewel Kamp het dossier misschien minder goed kent dan Verdaas, hoeft dat geen probleem te zijn. De rol van de bewindspersoon is in dit geval niet groot, omdat het een wetsvoorstel betreft dat door Tweede Kamerleden is geïnitieerd en dus niet door het kabinet.
Het plan van SP en PvdA behelst een verbod op de sector per 2024. In de aanloop hier naartoe geldt een overgangsperiode, waarin gedupeerde ondernemers worden gecompenseerd door onder meer een tegemoetkoming in de sloopkosten en een pensioenvoorziening. Die compensatiemaatregelen liggen echter onder vuur; volgens de sector zijn deze volstrekt onvoldoende.
Uit een rondgang langs de Eerste Kamerfracties lijkt het verbod onafwendbaar, een ruime meerderheid is voor het voorstel. Toch zal er nog de nodige discussie worden gevoerd, juist over de afbouwregelingen. Overigens valt het definitieve besluit niet maandag; de stemmingen zijn pas op zijn vroegst een week later. En uiteindelijk zal de nieuwe staatssecretaris van landbouw ook zijn handtekening moeten zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.