Home

Nieuws 1741 x bekeken

DG Agri: diermeel als veevoer van de baan

Ede – De Europese Commissie heeft de herintroductie van diermeel als veevoer voor varkens en kippen voorlopig van de agenda gehaald.

Dat zei marktvorser Jos Daelemans van het directoraat-generaal Agri van de Europese Commissie in de kantlijn van een internationaal symposium over eiwitten, georganiseerd door Schothorst Feed Research. Volgens Daelemans maakt deze beslissing voor de voerkosten geen groot verschil.

Volgens Daelemans is in de EU eenvoudigweg te weinig overeenstemming over het toestaan en ontbreken afdoende wetenschappelijk praktijktesten. “Maar een minimaal zo belangrijk argument is dat de Europese consument het echt niet wil, ook niet als varkensmeel aan kippen worden gevoerd of kippenmeel aan varkens. Daar komt bij dat de voersector er helemaal niet klaar voor is en ook de consument het vreest.”
Daelemans benadrukt dat diermeel nooit in meer dan 2 of 3 procent van de eiwitbehoefte van de veevoersector heeft voorzien. “In essentie werken voerbedrijven met graan en soja. Diermeel heeft een zeer hoog eiwitgehalte van meer dan 50 procent, maar het zal geen magie zijn voor de boer. Voerprijzen worden gezet door de sojamarkt wereldwijd en daarop heeft de Europese Unie relatief weinig invloed.”
Volgens Daelemans is de opkomst van China als verbruiker van soja bepalend. “China koopt meer dan de helft van de exportvolumes soja. Het land is voor grondstoffen strategische banden aangegaan met bijvoorbeeld Oekraïne en volgens Daelemans is het vrijhandelsoverleg van de EU met een serie Zuid-Amerikaanse landen waaronder soja-exporteurs Brazilië en Argentinië een teken dat de EU dit ook wil.
Volgens Daelemans moet de EU zich geen illusies maken over de zelfvoorzieningsgraad qua eiwitten voor veevoer. “De EU voert 66 procent van haar behoefte in en een goed deel van de eigen productie van eiwitten voor veevoer bestaat uit DDGS, een zijstroom van de productie van biobrandstoffen. Zelfs als de EU haar eigen productie van eiwitrijke gewassen als soja of lupine verdubbelt, blijft het een massieve importeur.”
Deze analyse is ook de hoofdmoot van de presentatie van de Amerikaanse landbouwattaché in Den Haag, Mary Ellen Smith. Hoewel China zich heeft bewezen als 'betere klant', kan de EU eenvoudigweg geen importvolume van 30 miljoen ton opvangen door eigen productie. Niet alleen zijn de opbrengsten van eiwitrijke gewassen in de EU doorgaans niet zo hoog als elders, het zou ten koste gaan van de graanproductie.

Of registreer je om te kunnen reageren.