Home

Nieuws 844 x bekeken

Cyprus: vergroeningsbeleid in gevaar

Brussel – Als de regeringsleiders in februari onvoldoende geld vrijmaken voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gaan de vergroeningsplannen van de Europese Commissie waarschijnlijk niet door.

Dat zei de Cypriotische landbouwminister Sofoclis Aletraris woensdag na afloop van een ontmoeting met zijn EU-collega’s in Brussel. Volgens Aletraris is het vergroeningsbeleid in gevaar. “Alle ministers zijn voor vergroening”, gaf hij aan. “Maar zij zijn niet bereid een akkoord te sluiten als er niet sprake is van een gezond budget. De ministers zijn dus ongelukkig, gefrustreerd zelfs. Die boodschap wil ik graag meegeven aan de regeringsleiders en ministers van Financiën.” Tijdens het debat zei Frankrijk hetzelfde, zij het in minder stevige bewoordingen.

Landbouwcommissaris Dacian Ciolos verwacht dat bezuinigingen vooral de agrimilieumaatregelen van het GLB zullen treffen. Hij zei een situatie te willen vermijden waarin er een keuze moet worden gemaakt tussen vergroening in de eerste en de tweede pijler. “De doelen zijn weliswaar verschillend, maar complementair”, aldus Ciolos. “Als we willen dat het landbouwbeleid publieke diensten levert, moet daar ook geld tegenover staan.

Cyprus is tot het einde van het jaar voorzitter van de Europese raad, waarna Ierland het stokje overneemt. Aletraris benadrukte dat er onder zijn leiding grote vorderingen zijn gemaakt met de onderhandelingen over het GLB. Zo lijkt er inmiddels consensus te zijn over eventuele sancties bij het niet voldoen aan de vergroeningseisen; de boete mag niet meer dan 30 procent van de inkomenstoeslagen bedragen. Dat vindt ook de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

Niettemin zijn er nog steeds grote verschillen tussen de verschillende lidstaten. Zo is nog steeds onduidelijk welke alternatieve vergroeningsmaatregelen straks worden toegestaan. Ook over de herverdeling van de bedrijfstoeslagen tussen en binnen de lidstaten bestaan nog veel vragen. Ierland hoopt dat er eind juni een definitief akkoord kan worden gesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.