Home

Nieuws

Compromis over verlenging Farm Bill in VS

Washington – De Amerikaanse landbouwwet (Farm Bill) wordt met een jaar verlengd.

Met dat compromis tussen de Democraten en Republikeinen is voorkomen dat het landbouwbeleid per 1 januari 2013 zou worden teruggeworpen op een wet uit de jaren 40.

De huidige Farm Bill dateert uit 2008. De wet liep op 30 september af en vanaf 1 januari zouden onder meer de zuivelsubsidies worden aangepast volgens de regels die in een wet van 1949 zijn vastgelegd. De gevolgen daarvan zouden zijn dat de melkprijs al in januari in de supermarkten zou kunnen verdubbelen. In de loop van het jaar zou ook de impact op andere landbouwproducten doorwerken./

Het compromis tussen  de Democraten en Republikeinen houdt vooral in dat een jaar tijd is gekocht om in de loop van 2013 tot een nieuwe wet te komen, die de Farm Bill van 2008 vervangt.

Het afgelopen jaar zijn daarover wel onderhandelingen gevoerd, maar de partijen zijn er niet in geslaagd een wet te formuleren, die een meerderheid haalt in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden

Landbouwminister Tom Vilsack heeft de afgelopen weken de druk op beide volksvertegenwoordigingen opgevoerd, om toch tot een compromis te komen. Hij waarschuwde voor onrust en verwarring in de agrarische sector, als er geen oplossing zou komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.