Home

Nieuws

Ciolos: hervorming inkomenssteun pas in 2015

Brussel - Zelfs als de regeringsleiders in februari een akkoord sluiten over de meerjarenbegroting is het onwaarschijnlijk dat de hervorming van de directe inkomenssteun in 2014 van kracht wordt.

Dat zei eurocommissaris Dacian Ciolos (landbouw) maandag in gesprek met Europese landbouwjournalisten. Volgens de Roemeen is er op zijn vroegst eind juni een deal over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Daarmee is er te weinig tijd voor betalingsinstanties om zich voor te bereiden.

Ciolos sprak over 2014 als een transitiejaar. Voor boeren zal er in dat geval wat betreft het systeem voor directe betalingen weinig veranderen. Bij een deal over een lager budget krijgen zij volgens zijn woordvoerder wel te maken met een korting op de toeslagen. De hervorming van de tweede pijler hoeft geen vertraging op te lopen.

Het is voor het eerst dat Ciolos aangeeft dat 2014 waarschijnlijk onhaalbaar is. Zijn opmerkingen volgen op uitspraken van een lid van zijn kabinet, dat vorige week ook al uitstel voorspelde. LTO heeft eerder aangegeven daar voorstander van te zijn; anders zou er te weinig tijd zijn om alle details goed te regelen.

De Europese jongeboerenorganisatie Ceja is het daar niet mee eens. Volgens voorzitter Joris Baecke betekent uitstel namelijk ook dat boeren langer moeten wachten op de goede elementen uit de hervorming. Hij doelt daarmee met name op de al dan niet verplichte top-up in de eerste pijler voor jonge boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.