Home

Nieuws

Chinezen zien overdracht vogelgriep naar varkens

Guangzhou - In het zuiden van China zijn varkens aangetroffen die besmet zijn met drie stammen van aviaire influenza (AI, vogelgriep) die nog niet eerder bij varkens zijn gevonden.

De onderzoekers publiceren over hun vondst in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Clinical Microbiology.

Dat AI-virussen overdraagbaar zijn op varkens is in laboratoriumproeven meermaals bewezen. Bij het veldonderzoek testten de onderzoekers meer dan duizend biggen op verschillende subtuypes van het AI-virus. Daarbij werden varkens aangetroffen die afweerstoffen bleken te hebben tegen de subtypes H3, H4 en H6 van het AI-virus. Bij monsters die tien jaar geleden werden genomen werden die subtypes niet gevonden. Daaruit valt te concluderen dat de drie virustypen recent zijn overgesprongen van vogel naar varken.

De Chinese onderzoekers vinden het belangrijk dat wereldwijd in de varkensketen wordt gekeken naar de aanwezigheid van deze virussen bij varkens, omdat verondersteld wordt dat varkens een belangrijke rol spelen in de overdracht van het vogelgriepvirus naar de mens.

Of registreer je om te kunnen reageren.