Home

Nieuws 799 x bekeken 2 reacties

CBL, LTO en Vion kritisch over vleestaks

Leidschendam - Supermarktkoepel CBL ziet veel haken en ogen aan de invoering van een vrijwillige vleestaks. Het systeem kan duur uitvallen, kost weer extra energie en administratieve rompslomp en de kans dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) akkoord gaat lijkt niet groot. LTO Nederland houdt vast aan afspraken over eerlijke beloning met verwerkers en supermarkten in plaats van de consument om kleingeld te gaan vragen.

Een woordvoerder van het CBL wijst erop dat het vragen van een extra bijdrage bovenop de melkprijs tijdens de MKZ-crisis door de NMA werd tegengehouden. Bovendien: wat als het vlees uit het buitenland komt? Buitenlandse boeren kunnen niet profiteren van de heffing. Het is ook de vraag in hoeverre de consumenten bereid zijn een heffing te betalen, als ze het gevoel hebben dat de supermarkt en vleesverwerker gewoon winst maken.
Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland noemt het hoopgevend dat staatssecretaris Co Verdaas – initiator van het idee – over het verdienmodel nadenkt, “maar de oplossing ligt in goede afspraken tussen supermarkten, verwerkers en boeren. Daar moet de verantwoordelijkheid worden genomen.”
Het kan wat Maat betreft niet zo zijn dat supermarkten of verwerkers over de rug van boeren geld verdienen en vervolgens een heffing wordt ingevoerd om de boer dan toch maar te redden. Vion, eerder verklaard tegenstander van een verplichte vleestaks, is eveneens sceptisch over het plan van Verdaas. Directeur communicatie Marc van der Lee noemt het “praktisch vermoedelijk lastig haalbaar”.
Vion zelf gelooft in marktgedreven concepten waarbij boeren in geval van meer aandacht voor dierenwelzijn een hogere prijs uit de markt kunnen halen.

Laatste reacties

  • veehouderij.dejong1

    Ach ja. Het is vanavond pakjesavond, ik verwacht eerder een cadeautje van de Sint dan van onze staatssecretaris.

  • agratax2

    Als deze heffing door gaat, dan heeft de rest van de landbouw ook recht op zijn heffing om zo de prijzen van import en export bij elkaar te krijgen. Is dit niet terug naar de tijd van de import heffingen om zo de wereldprijzen op Nederlands of Europees niveau te brengen. Verdaas nog zo jong, maar zo ouderwets dat hij terug grijpt naar regelingen van illustere voorganger Mansholt.

Of registreer je om te kunnen reageren.