Home

Nieuws

Brood en graanproducten iets goedkoper

Voorburg – De consumentenprijzen voor brood en graanproducten zijn vorige maand in Nederland iets gedaald ten opzichte van oktober. Dat blijkt uit prijsmetingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Op grond van sterk stijgende graanprijzen werd afgelopen zomer gewaarschuwd dat de broodprijzen voor de consument fors omhoog zouden gaan. Vooralsnog is dit voor de consument niet of nauwelijks merkbaar. In september en oktober zijn de prijzen voor brood en graanproducten licht gestegen, maar vorige maand zakten de prijzen weer iets. Het resultaat daarvan is dat de prijsstijging sinds augustus vooralsnog minder dan 1 procent bedraagt.

Het totale voedingsmiddelenpakket is sinds augustus ook maar iets in prijs gestegen. Opvallende uitschieters daarin zijn eieren, boter en aardappelen. De prijzen van eieren zijn de afgelopen maanden verder gestegen. Het gemiddelde prijsniveau ligt volgens het CBS inmiddels 8 procent boven het niveau van een jaar geleden. Boter wordt daarentegen steeds goedkoper, voor dit product betaalt de consument nu 9 procent minder dan in 2011. De aardappelprijzen zijn nu wat lager dan in september en oktober, maar het gemiddelde prijspeil ligt wel een kwart hoger dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.