Home

Nieuws 304 x bekeken

Britse toezichthouder kan supermarkt boete opleggen

Londen - De Britse toezichthouder op de gedragscode voor supermarkten kan winkelbedrijven die zich niet aan die code houden een boete opleggen. Dat heeft staatssecretaris voor concurrentiezaken Jo Swinson laten weten na grote druk vanuit het parlement en van de boerenbonden.

De behandeling van de wet op de Groceries Code Adjudicator, de 'scheidsrechter' voor de gedragscode tussen supermarkten en hun leveranciers, bevindt zich in een laatste stadium. Tijdens de behandeling in het Lagerhuis hebben veel Kamerleden er op aangedrongen de toezichthouder meer macht te geven tegenover de grote winkelbedrijven. De regering wilde niet verder gaan dan het openlijk noemen van winkeliers die zich niet aan de code houden – naming and shaming – maar het Lagerhuis vond dat niet genoeg. Ook de National Farmers Union en andere boerenbonden hebben steeds gesteld dat de toezichthouder 'meer tanden moet krijgen' om werkelijk wat uit te kunnen halen.

Swinson heeft nu laten weten dat de regering aan die wens tegemoet komt. Zo'n boete is volgens de staatssecretaris echter wel een laatste middel. ''Normaal gesproken moet het doen van aanbevelingen voor beter gedrag of het openlijk aan de kaak stellen van overtreders wel voldoende zijn.'' De National Farmers Union toont zich tevreden met de toezegging. Hoofd overheidszaken Nick von Westenholz: ''De toezichthouder moet voldoende macht hebben om er voor te zorgen dat de supermarkten zich werkelijk aan de code houden. De aankondiging van de staatssecretaris betekent dat de regering een werkbaar systeem in wil stellen. We zijn blij dat de overheid op dat punt naar ons heeft willen luisteren.''

Of registreer je om te kunnen reageren.