Home

Nieuws

Argentijnse zaadindustrie wil royalty’s heffen

Buenos Aires – De zaadindustrie wil dat Argentinië het toestaat royalty’s te heffen bij boeren wanneer deze zaad hergebruiken.

Wanneer dat niet gebeurt, durven ondernemingen als Bayer, Syngenta en Monsanto nauwelijks de meest productieve, geavanceerde variëteiten te lanceren in het Zuid-Amerikaanse land. Argentinië ondernam al tien jaar geleden actie tegen Monsanto toen deze royalty’s wilde heffen. In andere Zuid-Amerikaanse landen zijn royalty’s wel ingevoerd maar in Brazilië lopen hiertegen rechtszaken en ook in Paraguay overwegen boerenorganisaties de praktijk door de rechter te laten toetsen.
Argentinië geldt als één van de grootste graanexporteurs ter wereld en het land is ook een belangrijke soja-exporteur. De belangrijkste concurrent Brazilië heeft volgens de Argentijnse brancheorganisatie voor zaadproducenten ASA een beter investeringsklimaat. De regering van Argentinië ligt overigens normaliter overhoop met boerenorganisaties over bijvoorbeeld exportheffingen.
Argentijnse regeringsleden en leiders uit de industrie maakten eerder een voorstelwet. Binnen de Argentijnse centrumlinkse regering bestaat echter onenigheid en de vier grote landbouwlobby’s roeren zich ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.