Home

Nieuws 9 reacties

Akkoord over ganzenbestrijding

Den Haag - LTO Nederland, de natuurorganisaties en de provincies hebben een akkoord bereikt over de opvang en het beheer van ganzen in Nederland. Volgens de afspraak kunnen in de winter geen trekganzen worden geschoten.

De omvang van het aantal standganzen zal worden terug gebracht naar het niveau van 2005. In de komende vijf jaar zal in de periode van maart tot oktober worden gejaagd op de standganzen.

Hoe de ganzenbestrijding precies zal worden uitgevoerd, wordt overgelaten aan overleg tussen regionale organisaties. De nieuwe werkwijze gaat in vanaf het volgend jaar.

Laatste reacties

 • jamiemf

  trek ganzen. ze blijven allemaal hier ze gaan nergens meer heen.

 • Gerd

  Hetzelfde probleem als in Duitsland

 • koekalf8

  Zet het leger maar in, als een soldaat honderd heeft geschoten mag hij een week naar huis, een win win situatie.

 • BioBoerNelis

  Ik zie niet wat de natuurorganisaties in dit overleg doen. Of gaan ze in hun eigen gebieden de ganzen aanpakken? DAT zijn de ganzen-kraamkamers. Wil je de populatie terug brengen naar die van 2005 (zijn er volgens mij nog te veel) dan moet je het probleem bij de bron aanpakken. Anders blijft deze discussie zich m.i. herhalen....

 • gdejong

  LTO wordt bedankt. Dit houdt in dat de natuurorganisaties voor de opvang van winterganzen hun areaal verveelvuldigd hebben. En de landbouw mag voor de schade opdraaien. Over een aantal jaren mogen we dan een oplossing bedenken voor de overlast van de winterganzen, die dan in aantal explosief zijn gestegen!!

 • boelenham

  C Oudshoorn vraagt zich af wat natuurorganisaties doen bij het ganzenoverleg , dat kan ik hem uitleggen , zij proberen zo veel mogelijk tegen oplossingen te zijn. Als ik ze bel om te helpen bij het ver-jagen naar de opvanggebieden ,om zo te voorkomen dat ze worden doodgeschoten , geven ze niet thuis , en zeggen ze dat hun leden daar waarschijnlijk niet voor te porren zijn , Ik roep iedereen op,vogelbescherming en dierenbescherming te bellen om te helpen bij het verjagen naar de opvanggebieden om zodoende doodschieten te voorkomen , pas dan zijn het dierenbeschermers , zijn ze daartoe niet bereid mag men ze 'salon'dierenbeschermers noemen, veel praatjes maar geen daden

 • Wullink.S.M.

  Dat er op winterganzen niet meer gejaagd mag worden kan ik mee instemmen zolang de schade en een gedoog vergoeding betaald worden aan de grondgebruikers.
  Wat betreft de overzomerende ganzen dienen de veroorzakers van deze ellende de kosten op te hoestten.Deze natuurorganisaties zijn een ramp voor de landbouw.Verder dient de overzomerendeganzenstand naar nul te worden
  teruggebracht.Dit moet gebeuren bij de bron de broedende ganzen afschieten op het nest door overheid.
  Verder moeten massale vangacties in rui periode plaatsvinden om de stand verder gereguleerden.Ook de jagers zullen een bijdrage leveren om deze stand terug te brengen.

 • jamiemf

  wat ik nou niet snap is dat er maar telkens een paar geschoten mogen worden want volgend jaar hebben we weer precies het zelfde probleem ik vind zo veel mogelijk afschieten. en partijen die het daar niet mee eens zijn kunnen dan mooi voor de schade betaalen want hun willen de ganze houden.

 • J@gertje

  Er zit slechts één voordeel aan dit 'ganzen akkoord'.
  Wij jagers mogen nu een maand eerder beginnen met afschot, dus iets ruimer voor de broedperiode.
  Hier kun je nog enig resultaat mee behalen, maar wie zegt dat wij jagers hier überhaubt nog aan mee willen doen?
  Tijdens de broedperiode ganzen afschieten, al dan niet op het nest, is voor de jagers onbespreekbaar, net als het afschieten van ganzen met niet vliegvlugge jongen.
  Bovendien zitten de meeste ganzen in de natuurgebieden te broeden waar afschot grotendeels verboden zal blijven.
  Dus er ligt een finke klus voor de natuurorganisaties te wachten want ik laat mij niet voor hun karretje spannen, en er zullen ongetwijfeld meer jagers zijn die er zo over denken
  Wie zijn billen brandt moet maar een flink op de blaren blijven zitten.

  Groet,
  J@gertje


Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.