Home

Nieuws

Abengoa dicht, DDGS minder beschikbaar

Rotterdam – De bio-ethanolfabriek van Abengoa Bioenergy staakt binnenkort vrijwillig de productie wegens veiligheidsverbeteringen. Het Spaanse bedrijf wil niet zeggen voor hoe lang, maar bronnen rond het bedrijf spreken van drie maanden. Voerbedrijven verwachten geen groot probleem nu ook een bijproduct van de ethanolproductie, DDGS, niet meer beschikbaar komt.

De fabriek kan op jaarbasis 1,2 miljoen ton tarwe of mais verwerken tot 480 miljoen liter bio-ethanol. Het graan wordt voor een groot deel uit Frankrijk en Duitsland aangevoerd. Abengoa moet van de Europese Commissie de totale CO2-huishouding van de keten rapporteren en Nederlandse telers zijn hiervoor vaak onvoldoende toegerust. Hierdoor wordt de Nederlandse akkerbouw niet direct ernstig geraakt.
Het bedrijf kan bij volle benutting jaarlijks 360.000 ton DDGS maken, maar volgens afnemers is de productie nooit zo hoog geweest. Het product wordt gezien als een relatief vet maar energierijk alternatief voor raapschroot. “Ten minste driekwart gaat naar het buitenland”, aldus eigenaar Anton de Groot van Groan, een handelshuis in voergrondstoffen. “DDGS is voor Nederland nooit een belangrijk product geworden.”
’s Ochtends liep de prijs voor raapschroot met 5 euro per ton op vanwege paniek, aldus De Groot. Nu is de prijs terug bij de sluiting van woensdag, circa 300 euro per ton. De beschikbaarheid van raapschroot is groot, dus verwacht De Groot geen probleem bij boeren die nu vooral DDGS gebruiken. Het product is een fractie van de in totaal 12 miljoen ton mengvoer die naar de runder- en varkenssector gaan.
De fabriek, in 2010 opgeleverd voor een prijs van 550 miljoen euro, werd eerder stilgelegd na brand in de drooginstallatie. Het bedrijf wil onder meer brandblussystemen verbeteren en de uitstoot van schadelijke stoffen beperken. Abengoa is het tweede bedrijf in de Botlek dat werkzaamheden staakt vanwege veiligheidsissue, na tankopslagbedrijf Odfjell.

Of registreer je om te kunnen reageren.