Home

Nieuws 834 x bekeken 2 reacties

Aanvrager toeslagrecht boet voor andermans overtreding

Abbenbroek/Luxemburg - De aanvrager van toeslagrechten is geheel verantwoordelijk voor de naleving van de randvoorwaarden. Ook als eventuele overtredingen buiten verantwoordelijkheid en buiten medeweten van de aanvrager zijn gebeurd, kan de aanvrager gekort worden op de uitbetaling van de rechten. Dat heeft het Europese Hof van Justitie uitgesproken in een zaak die door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven was voorgelegd.

De zaak gaat over een akkerbouwer uit het Zuid-Hollandse Abbenbroek die in 2009 grond huurde van een collega voor de teelt van uien. De collega reed in het voorjaar mest uit op het perceel en kon deze als gevolg van de weersomstandigheden niet direct onderwerken. De Algemene Inspectiedienst maakte daarvan begin 2009 proces-verbaal op.

De akkerbouwer teelde vervolgens uien op het perceel en vroeg toeslagrechten aan op de akkerbouwgrond. Dienst Regeling paste op de uitbetaling een korting toe van 20 procent, vanwege de overtreding in het voorjaar. Dat was voor het eerst dat de akkerbouwer hoorde dat er sprake was geweest van een controle door de AID en een overtreding van de randvoorwaarden.

De Tilburgse jurist Franca Damen van het advocatenkantoor Linssen zegt dat de uitspraak van de Europese rechter van groot belang is voor agrarisch ondernemers die toeslagrechten aanvragen.

"De uitspraak is niet alleen van belang voor de huidige praktijk, maar ook voor de toekomst", zegt Damen. Ondernemers zullen ook vanaf 2014, als het stelsel van toeslagrechten volgens het nieuwe landbouwbeleid is gewijzigd, met de uitspraak geconfronteerd worden.

Laatste reacties

 • somporn

  Welke schade treedt erop als de mest niet direct wordt onder gewerkt omdat het door de weersomstandigheden niet kan?
  Slaan we niet een beetje te veel door, regels zijn regels ook al eisen we het onmogelijke? Volgens mij zijn er soms veel te veel regels in NL die een paar honderd kilometer verder totaal aan de laars worden gelapt.
  Regels moeten dan voor de hele unie gelden en niet alleen in NL.
  Hoe je het ook wendt of keert er zal ook een keer brood op de plank moeten komen.

 • Bison

  Since the dawn of time de Natuur heeft dicteerd... stront hoort OP de grond,..niet eronder,ga maar in het wild kijken.
  Alleen een kat begraafd z'n uitwerpselen.

Of registreer je om te kunnen reageren.