Home

Nieuws 1 reactie

Aandeel steun in inkomen Nederlandse boer laag

Den Haag - De afhankelijkheid van boeren van Europese subsidies is de afgelopen vijf jaar licht toegenomen. In Nederland ligt het aandeel directe inkomenssteun echter ver onder het gemiddelde, zo blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

In 2007 bedroeg in de gehele EU het aandeel van toeslagen in boereninkomens gemiddeld 26 procent. De jaren daarna groeide dit naar 33 procent om in 2011, het laatste jaar van de meting, uit te komen op 29 procent. In de oude lidstaten (30 procent) ligt het percentage hoger dan in de nieuwe EU-leden (24 procent).
De onderlinge verschillen zijn groot. Zo waren Nederlandse boeren in 2011 voor 16 procent van hun inkomen afhankelijk van bedrijfstoeslagen, terwijl in Duitsland het aandeel 31 procent bedraagt en in Frankrijk 39 procent. Koplopers zijn Slowakije (50 procent), Zweden en Luxemburg (beide 45 procent).
Het hoogst bereikte aandeel in één jaar staat op naam van Denemarken; in deze lidstaten waren boeren in 2009 - op het hoogtepunt van de voedselcrisis - voor 79 procent van hun inkomen afhankelijk van steun uit Brussel.


Eén reactie

  • koestal

    wordt nog lager door Rutte cs.

Of registreer je om te kunnen reageren.