Home

Nieuws 299 x bekeken

ADM verkoopt belang in Gruma

Decatur - Archer Daniels Midland (ADM) heeft haar belang van 23 procent in de Mexicaanse verwerker van maismeel Gruma verkocht voor 510 miljoen dollar (387 miljoen euro). De deal behelst ook de verkoop van enkele belangen in kleinere joint-ventures. ADM kondigde de deal eerder aan maar is na enkele maanden onderhandelen met de koper, miljardair Fernando Chico Pardo, eindelijk rond.

Gruma is voor meer dan 50 procent in handen van de familie van de in augustus overleden oprichter Roberto González Barrerra. De familie maakte in november bekend het bod van Chico Pardo op het belang van 23 procent te “matchen”, maar blijkbaar geeft ADM de voorkeur aan Chico Pardo, eigenaar van verschillende luchthavens, is het tegenbod ingetrokken of heeft de bank geweigerd het tegenbod van de familie te steunen.
ADM, in Nederland vanuit Amsterdam actief, heeft geen reden opgegeven voor de verkoop. Het bedrijf uit Illinois investeert echter met name in Azië. Eerder in 2012 sloot ADM nog een samenwerkingsverband met het Singaporese Wilmar, waarin het al langere tijd een belang van 15 procent heeft. ADM en Wilmar gaan samen vracht organiseren, kunstmestingrediënten inkopen en oliezaden in Europa verwerken.
Door de verkoop van het belang in Gruma verbetert de solvabiliteit. De drie grote kredietbeoordelaars, Moody’s, Fitch en Standard & Poor’s, hebben ADM op een lijst gezet van bedrijven waarvan de kredietwaardigheid snel kan afnemen. Dat is met name vanwege de beoogde overname van Graincorp. ADM biedt 2,8 miljard dollar (2,12 miljard euro) op het Australische graanhandelshuis maar zag het bod worden afgeslagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.