Home

Nieuws 348 x bekeken

ADM verhoogt bod GrainCorp drastisch

Decatur – Archer Daniels Midland (ADM) heeft een afgewezen bod op GrainCorp 3,8 procent verhoogd tot 2,8 miljard Australische dollar (2,2 miljard euro).

De Amerikaanse handelsonderneming en voedingsmiddelenproducent vergrootte tevens het aandeel in de Australische onderneming van 15 naar 19,9 procent. Het management van GrainCorp zegt in een verklaring het nieuwe voorstel te onderzoeken en de aandeelhouders later te adviseren wel of niet akkoord te gaan. "GrainCorp heeft een unieke portefeuille van geïntegreerde, strategische bezittingen", aldus het management, dat het vorige bod afwees als een "grove onderwaardering van het bedrijf." Analisten verwachten dat het voorstel wordt onderschreven.
GrainCorp verhandelt driekwart van het graan in het oosten van Australië en bezit mouterijen in Europa en belangrijke exportingangen in Azië. GrainCorp wil ook meer gaan leveren aan het Midden-Oosten dat nu nog vooral in de VS en Rusland koopt. ADM, een bedrijf uit Illinois, is meer dan directe concurrenten als Cargill en Bunge op dit moment afhankelijk van de Amerikaanse thuismarkt. Vorig jaar was de VS goed voor 52 procent van de omzet.
Topvrouw Patricia Woertz van ADM wijst op de veranderlijke weersomstandigheden in Australië, die periodiek tot misoogsten leidden. Ze noemt ADM "een gedisciplineerde koper" en stelt dat in het nieuwe voorstel onder meer de verwachting is verwerkt dat GrainCorp tot 2016 de winst vergroot met 90 miljoen euro.
De overname van GrainCorp zou voor ADM de grootste deal ooit zijn. De grootste deal tot nu toe was de overname van de cacaobedrijven van W.R. Grace in 1996, voor circa een half miljard dollar. Sindsdien is ADM ook sterk aanwezig in Nederland, waar vanuit ze nu met onder meer cacao en zoetstoffen een miljardenomzet realiseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.