Home

Nieuws

40 miljoen voor kennis en innovatie

Den Haag - De voedingssector investeert in 2013 samen met het ministerie van Economische Zaken 40 miljoen euro in ruim 40 kennis- en innovatieprojecten. Bedrijven dragen 25 miljoen euro bij terwijl het ministerie 15 miljoen euro indiende. Het geld is bijna fiftyfifty verdeeld over agrarische concerns en voedselverwerkers.

Uitgangspunt was eigenlijk dat het bedrijfsleven en het ministerie ieder ongeveer hetzelfde bedrag inbrengen. Van tevoren was rekening gehouden met een overheidsbijdrage van 12,5 tot 15 miljoen euro. Het enthousiasme vanuit het bedrijfsleven was echter zo groot, aldus directeur Kees de Gooijer van het zogeheten topconsortium, dat de verhouding anders uitpakte.
De projecten zijn geselecteerd uit ruim 200 voorstellen waarin het bedrijfsleven in totaal 100 miljoen euro committeerde. “We hebben geselecteerd op projecten met de grootste maatschappelijke en economische potentie. Het is een streng proces geweest maar het laatste dat het topconsortium wil is belastinggeld onzorgvuldig uitgeven.”
De voorstellen zijn breed. Zo wordt gewerkt aan het verduurzamen van veevoergrondstoffen, een integrale benadering van bodemgezondheid, het ontwikkelen van bioplastics en het verhogen van de eiwitinname door ouderen. De Gooijer is met name trots op het bedrijf Foodcase uit Wageningen, dat houdbaarheidstechnieken wil ontwikkelen voor vliegtuigmaaltijden.
Innovatiedirecteur van FrieslandCampina Emmo Meijer noemt het positief dat het MKB-aandeel in de gehonoreerde aanvragen groot is, ook nu de economie even behoorlijk tegenzit. Vooraf bestond wel de angst dat met name de grote bedrijven die zelf al grote onderzoeksbudgetten hebben het geld zouden krijgen. “Het totale commitment toont aan dat we een aansprekend instrumentarium in handen hebben.”
Het topconsortium verwacht dat voor 2014 opnieuw van overheidswege circa 15 miljoen beschikbaar komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.