Home

Nieuws 2 reacties

10 procent verspild voedsel voedt alle armen

Zwolle - Hoe kan het dat er ieder jaar 9,5 miljoen ton voedsel wordt weggegooid en tegelijkertijd 300.000 kinderen onder de armoedegrens leven? Voedselbanken Nederland vindt het onbegrijpelijk en roept op tot een politiek debat over deze 'grove verspilling'.

Uit een in opdracht van Voedselbanken uitgevoerd onderzoek blijkt dat alle arme gezinnen in Nederland gevoed kunnen worden als 10 procent van het verspilde voedsel bij de bank terechtkomt.

In Nederland leven ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders op of onder de armoedegrens. Zij kunnen bij een van de regionale voedselbanken terecht voor een levensmiddelenpakket. Bij de banken is echter ook sprake van een schaarste, zo heeft de organisatie laten weten. Het aantal giften, waar Voedselbanken afhankelijk van is, neemt namelijk ook af. "Wij kunnen de mensen nu niet volledig geven wat ze nodig hebben om gezond en voldoende te eten", aldus een woordvoerder.

Laatste reacties

  • voer

    vervolgens is het echter wel zo dat de voedselbank geen geopend voedsel aanneemt. Dus nu is de vraag of dit weggegooide voedsel, voedsel is dat over de datum is. of dat er te grote porties worden bereid waarvan een gedeelte uiteindelijk weggegooid wordt.
    Het eerste kan terug gedrongen worden, het tweede wordt wel erg lastig....

  • agratax2

    daan980. Ik denk dat beide het geval is. Mijn indruk is, dat er nogal eens 'te veel' wordt gekocht door huishoudens, die het dan na verstrijken van de datum maar weg gooien. De datum is uitgevonden door de handel, geen claims. na de datum zijn veel producten nog uitstekend te consumeren ook al zijn ze weken over datum. Supermarkten kopen wel steeds scherper in, zeker de prijsvechters nemen genoegen met een (bijna) leeg 'vers' schap aan het einde van de week.
    Dus minder voor het goede doel op maandagmorgen. Ik stel voor dat de boeren en tuinders de vers leveren voor de voedselbank om zo het aanbod op de markt te drukken. Ze kunnen zeker de tweede en lagere soort op deze wijze afvoeren. Storten kost meer en hier komt bij de goodwill die ze kweken. Wees eerlijk een kromme komkommer is net zo goed als een rechte, een kleine bloemkool is niet minder dan een grootte. Laat de voedselbanken die over aan de goodwill van de handelaren, die doen alles om de winst te optimaliseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.