Home

Nieuws

ZLTO wil investeren in mestverwerking

Tilburg - ZLTO wil investeren in mestverwerking met geld uit de potten van NCB Ontwikkeling. Dat zegt ZLTO-directeur Elies Lemkes. "Uiteraard stappen we daarin als de businesscase klopt. We staan voor gezonde en verantwoorde mestverwerking, dat is onze norm en het is in het belang van de sector."

Volgens haar is ZLTO al op allerlei manier en bezig om mestinitiatieven van de grond te krijgen. Ze ziet er ook rendement in.

Een van de projecten is een zogeheten dikkefractiefabriek. Er is nu onderzoek gaande naar de kosten daarvan en een locatie. Slechte ervaringen in het verleden met de mestfabriek Promest zijn volgens Lemkes geen beletsel. "Er gaan dingen mis in de zoektocht naar verantwoorde mestverwerking. Maar als het mislukt moet je opstaan en  verdergaan."

Er zit 820 miljoen euro in het fonds van NCB Ontwikkeling. Afgelopen jaar werd het 30 miljoen kleiner, door slechte beleggingsresultaten. NCB Ontwikkeling is ook de eigenaar van Vion. Het staat in de boeken voor 738 miljoen euro. Lemkes zegt 'niet zenuwachtig te worden' van de problemen bij het vleesbedrijf. "Er wordt gekeken naar gemiddeld rendement. Het gaat niet alleen om geld. Duizenden mensen en hun gezinnen zijn afhankelijk van Vion. Ook veehouders hebben er alle belang bij dat Vion sterk blijft."

Of registreer je om te kunnen reageren.