Home

Nieuws 2478 x bekeken

Wet plattelandswoning op 1 januari in werking

Den Haag - Het is vanaf 1 januari mogelijk om een boerderij die geen deel meer uitmaakt van een boerenbedrijf te bewonen zonder dat agrariërs in de omgeving hoeven te vrezen voor beperkingen op het gebied van bijvoorbeeld geluid- en stankoverlast.

De wet die de introductie van de zogenoemde plattelandswoning regelt, treedt namelijk per 1 januari in werking. Dat blijkt uit de publicatie in het Staatsblad. Door voormalige boerenwoningen de officiële status te geven van ‘plattelandswoning’ kunnen die gemakkelijker door burgers worden bewoond zonder een verhoogd risico van klachten en bezwaren tegen een milieuvergunning voor naburige boeren. Voor de door burgers bewoonde plattelandswoning gelden namelijk dezelfde eisen voor luchtkwaliteit en geluidshinder als voor boerenwoningen en niet de verscherpte eisen die de wet verbindt aan burgerwoningen.

Door de introductie van de plattelandswoning kunnen gemeenten in een bestemmingsplan de voormalige boerderij als plattelandswoning bestemmen. Dit geeft de woningen een speciale status. De boerderij houdt voor de wet het karakter van een bedrijfswoning, maar kan toch door iemand anders worden bewoond. De NVM heeft zich jarenlang sterk gemaakt voor de invoering van de plattelandswoning.

Op 14 juni nam de Tweede Kamer het wetsvoorstel met een grote meerderheid aan. Op 12 juli volgde de Eerste Kamer. CDA'er Ruud van Heugten presenteerde drie jaar geleden een initiatiefnota voor de plattelandswoning. Volgens hem zijn er naar schatting meer dan vijfduizend voormalige boerderijen die in aanmerkingen komen voor de status van plattelandswoning.

Of registreer je om te kunnen reageren.