Home

Nieuws 299 x bekeken

Wereldbank schetst somber klimaatscenario

Washington - De mogelijke gevolgen van een klimaatverandering worden nog lang niet overzien, zegt het Duitse klimaatonderzoeksinstituut Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung.

Het Duitse onderzoeksinstituut heeft voor de Wereldbank onderzocht wat de gevolgen kunnen zijn van een opwarming van de aarde met 4 graden. De effecten daarvan gaan veel verder dan de directe gevolgen door bijvoorbeeld verandering van de gewasopbrengsten en het onderstromen van laaggelegen gebieden, door een stijging van de zeespiegel. Veranderingen van zeestromingen kunnen heel snel leiden tot grote oogstschade.

In grote delen van de wereld wordt de infrastructuur aangetast, bijvoorbeeld als het gaat om havens en wegen.

Een gemiddelde temperatuurstijging van 4 graden, zal in sommige gebieden leiden tot een veel grotere opwarming - zodanig dat de warmste zomers van nu vergelijkbaar zijn met de koudste zomers van over een eeuw.

Directeur Hans Joachim Schnellnhuber waarschuwt voor het bereiken van mogelijk desastreuze omslagpunten, zoals het uiteenvallen van het koraalrif of het verdwijnen van de ijsbergen op Groenland. "De enige manier om dat te voorkomen is te breken met de consumptie en productie op basis van het gebruik van fossiele brandstoffen", zegt Schnellnhuber.

De zeespiegel zal volgens de berekeningen van het Duitse instituut tot 2100 met vijftig tot 100 centimeter stijgen - en dan is het eind nog niet in zicht. Ook de zeespiegelstijging zal niet gelijkelijk verdeeld zijn. In India, Mexico en de Filipijnen zal de stijging hoger zijn dan in andere delen van de wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.