Home

Nieuws 618 x bekeken

Weer teistert Britse boeren opnieuw

LONDEN – Wijdverbreide overstromingen en andere wateroverlast teisteren opnieuw de boeren in veel delen van Groot-Brittannië.

Verzekeringsbedrijf NFU Mutual krijgt momenteel meer dan 500 schademeldingen per dag en schat dat de kosten alleen al voor haar eigen polissen kunnen oplopen tot meer dan 25 miljoen euro. Verlies van in het veld staande gewassen is daar echter nog niet bij meegeteld. NFU Mutual stelt wel dat er geen meldingen over verdronken vee binnen zijn gekomen.
In grote delen van zuid-west en noord-oost Engeland alsmede in Wales staan veel velden maar ook hele stadjes en dorpen na de hevige regenval van de afgelopen dagen onder water. Het ergst getroffen is St Asaph in het Welsh platteland waar het water tot drie meter hoog in de straten staat. Ook elders in het land is veel overlast, ook al doordat tientallen wegen onbegaanbaar zijn. Het is al de derde keer dit jaar dat Groot-Brittannië door overstromingen wordt getroffen.
NFU Mutual, de onderlinge verzekeringsmaatschappij van de boerenbond NFU, heeft direct na de eerste waarschuwingen haar rampenplan in werking gesteld. ‘’Dat betekent dat onze medewerkers, schade-experts en herstelbedrijven direct in actie konden komen in de ergst getroffen gebieden. We krijgen momenteel honderden weer-gerelateerde schademeldingen uit het hele land en verwachten er de komende dagen nog veel meer. Behalve schade aan gebouwen gaat het ook om gewassen in opslag, tractoren en andere landbouwwerktuigen,’’ aldus hoofd schadeclaims Matthew Scott. Verder komen uit sommige delen van het land meldingen dat honderden hectares aan aardappelen, groente en ander gewas vernietigd is.

ruud peys

Of registreer je om te kunnen reageren.