Home

Nieuws 13 reacties

Wakker dier: antibiotica in slootwater

Amsterdam - In een derde van onderzochte sloten zijn resten van antibiotica uit de veehouderij gevonden. Dat meldt Wakker Dier, op basis van onderzoek van Rikilt in opdracht van Wakker Dier.

In de sloten in akkerbouw- en veehouderijgebieden zijn resten sulfamethoxazol, oxytetracycline en anhydro-erythromycine gevonden. Dit zijn veel gebruikte antibiotica in de veehouderij. Rikilt onderzocht op 20 plaatsen slootwater in Noord-Brabant en Zeeland. In zeven van de twintig monsters werden resten antibiotica gevonden.

Wat de gevolgen zijn van de antibiotica in het oppervlaktewater is niet bekend, maar volgens Alterra wel zorgwekkend omdat het kan leiden tot resistentievorming.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  hoezo resten van antibiotica van de veehouderij, deze kunnen toch overal vandaan komen, ik denk hierbij aan riooloverstorten en waterzuiveringsinstalaties

 • vleesvarkenshouder

  de meest antibiotica wordt humaan gebruikt.

 • joannes

  Nou en ...... zijn er waarden en normen overschreden? Is de bron overduidelijk de veehouderij? Wat gebeurt er met het rioolwater? Hoeveel menselijk afval vervuilt met ........ komt niet in het riool! Laatst nog een rapportage dat in Volendam de hoogste waarde cocaine resten van EU werden gevonden! Onrust zaaiers die weer aandacht krijgen op de suggestie dat het allemaal fout is! Fout wat nog niet bewezen is en waar als het goed is een overheid op toe ziet die daar normen en waarden voor heeft! Hopelijk normen en waarden die echt wetenschappelijk zijn vast gesteld en niet politiek gekleurd. En dat allemaal voor die (geloofs) overtuiging: Vegetarisme waar maar 4,5% van de Nederlandse populatie mee bezig is!

 • farmer135

  lijkt me niet logisch, hoe zou dat in de sloot moeten komen ?

 • alco1

  Mijn dochter is apotheker, je moest eens weten hoeveel er rechtstreeks in de mens terecht komt. En dus via onszelf in het riool.

 • joopi

  zouden ze ook op cocaineresten getest hebben, dan weten we het. Ik ben eens in italie geweest daar was een meer daar konden ze gewoon de cocaine in het meer terug vinden, was vast ook van de dierhouderij ;)

 • ...............

  wie het onderzoek betaald, bepaald!!!

 • Marco22

  Heeft onze hoax-onderzoeker Stapel nu een baantje bij Mekker dier. Die man gaat wel erg laag om aan zijn geld te komen.

 • somporn

  Welke en hoeveel vervuiling maakt wakker dier zelf.
  Boeren kom eens in opstand,laat je toch niet kennen door zo een clubje randdebielen die een ander de wet wil voorschrijven.

 • tc

  Mooi gek daar in amsterdam , als je nog amper mag gebruiken en het dan ook nog in de sloot gooit.

 • Kristof Van Hoye

  de antibiotica, waarvan sprake, worden inde humane geneeskunde weinig ingezet. Echter, zijn deze gevonden moleculen wel afkomstig uit de veehouderij? het lijkt mij sterk dat oxytetracycline, anders zo snel geïnactiveerd(bv. voetbad koeien), nog in sloten gevonden wordt. er zijn enkele schimmels die deze antibiotica produceren. heet men daar onderzoek naar gedaan?

 • theorikyreintjes1

  Zelf het meest gebruiken en de veehouderij de schuld geven! Rond Amsterdam moet het slootwater veel drugs en antibiotica zitten! Daar wordt schijnbaar zeer veel gebruikt door de mensen. Dat er velen zeer ongezond leven is wel duidelijk, maar in onzin uitkramen zijn ze ook goed!

 • agratax2

  PvdD heeft nog geen onderzoek laten om >anticonceptie< op te sporen in slootwater. Dit wordt immers niet gebruikt in de veehouderij en zou dan ook alleen maar leiden tot onrust onder de boeren omdat het gebruik van sloot water tot bevruchtingsproblemen bij de dieren leidt. Maar erger dan zijn zij zelf als burger veroorzaker van ernstige milieu vervuiling, die een bedreiging voor de fauna kan in houden.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.