Home

Nieuws

Voedselprijzen gemiddeld iets omlaag

Rome – De wereldvoedselprijzen zijn in oktober 1 procent gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit de laatste voedselprijsindex van wereldvoedselorganisatie FAO. De daling is vooral gevolg van lagere graanprijzen die prijsstijgingen voor suiker en zuivel compenseerde. De vleesprijs bleef gelijk.

Over de eerste tien maanden van 2012 waren voedselprijzen gemiddeld 8 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Toch bleven prijzen dichtbij niveaus die in 2008 nog leidden tot voedselrellen in ontwikkelingslanden. De FAO verwacht voor volgend jaar een gelijkblijvend tot uitgebreid graanareaal in het seizoen 2012/2013.
De wereld heeft ook meer graan nodig om een 'uitbraak' van graanprijzen tot gevaarlijke niveaus te voorkomen, aldus FAO-analist Abdolreza Abbassian.  “Alles minder dan een significante stijging van de graanproductie betekent een beroep op voorraden, wat leidt tot kritiek lage voorraadniveaus en hogere prijzen.”
In oktober is de graanprijsindex 1,2 procent gedaald ten opzichte van september, vooral door lagere prijzen voor tarwe en mais. Bij mais ligt de prijs wat lager door vraaguitval vanuit de industrie en veevoersector. De tarweprijs is verminderd doordat wereldwijd minder verhandeld wordt. De index van oliën en vetten is 8 procent gedaald door met name een grote productie van palmolie in Zuidoost-Azië.
De zuivelprijsindex is 3 procent toegenomen tot 174 punten, het hoogste niveau sinds maart. In alle categorieën is de prijs toegenomen, variërend van een prijstoename van 2,3 procent voor mageremelkpoeder en caseïne tot 3,3 procent voor vollemelkpoeder en 4 procent voor kaas. Deels hangt de prijsstijging samen met een seizoensgebonden productieval. Over de eerste tien maanden lag de index evenwel aanzienlijk lager dan in 2011.
De vleesprijsindex bleef gelijk. In de Verenigde Staten daalden varkensprijzen maar in Europa en Brazilië pakte de prijs juist hoger uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.