Home

Nieuws 463 x bekeken

Voedingstak sleept DSM door crisis

Heerlen - De voedingsdivisie van DSM, DSM Nutrition, blikt terug op een sterk kwartaal. De winst voor belastingen, rente en afschrijvingen steeg ten opzichte van vorig jaar met 24 miljoen tot 202 miljoen euro. De omzet steeg van 868 naar 945 miljoen euro. Daarmee sleept DSM Nutrition de chemiereus door de crisis.

DSM zag de diervoederafzet dalen omdat de misoogst van mais in de Verenigde Staten leidde tot minder voer- en vleesproductie. Daar stonden relatief hoge prijzen tegenover: de maisprijs en in diens spoor de prijzen voor tarwe en soja stegen immers scherp. DSM verwacht voor de komende maanden een aantrekkende vraag bij blijvend hoge prijzen.

De totale winst van DSM kwam uit op 270 miljoen euro, tegen 339 miljoen euro vorig jaar. De overige divisies voor farmaceutische producten, materialen en polymeren boekten een kleine winst of beperkt verlies. De cijfers bevestigen volgens topman Feike Sijbesma de noodzaak tot groei in segmenten als diervoeding en voedingsingrediënten.

"Ondanks wereldwijd moeilijke marktomstandigheden bleef DSM goed presteren, met name dankzij Nutrition.” Met de overname van premixenfabrikant Tortuga en de overname van de activiteiten van Cargill op het gebied van schimmels en enzymen voor de zuivel- en vleesindustrie is sinds eind 2010 €1,9 miljard in DSM Nutrition geïnvesteerd.

“Met deze overnames bouwen we nieuwe platforms en versterken we ons distributie- en verkoopnetwerk. Hiermee leggen we een stevige basis om in de toekomst aanzienlijke waarde te creëren en maken we tegelijkertijd het winstprofiel van DSM nog bestendiger tegen conjuncturele ontwikkelingen."

Of registreer je om te kunnen reageren.