Home

Nieuws 1037 x bekeken 1 reactie

Vion voorziet snelle verkoop UK

Eindhoven – Vion verwacht de Britse activiteiten voor februari 2013 te verkopen. Het vleesconcern is in gesprek met verschillende partijen die Vion Food UK geheel of in delen willen overnemen.

Dat zegt directeur communicatie Marc van der Lee, die toegeeft dat Vion zich sinds de overname van Grampian in juni 2008 heeft vertild aan de omvangrijke Britse vleesmarkt. Over de opbrengst wil Van der Lee niets kwijt. Vion betaalde in 2008 500 miljoen voor het destijds noodlijdende bedrijf, toen bekend als Grampian, en een Braziliaanse gelatineproducent. Grampian was marktleider in het Verenigd Koninkrijk. Vion investeerde miljoenen in modernisering van Britse slachterijen. Vion Food UK noteerde in 2011 een omzet van 1,34 miljard euro, maar leed een verlies van 49 miljoen euro.
“De overname van Grampian is te veel geweest, we hebben ons vertild”, aldus Van der Lee, die niet wil zeggen of Vion sinds de overname ooit geld verdiend heeft aan de Britse markt. Het Verenigd Koninkrijk is niet zelfvoorzienend en de overname van Grampian had Vion aan de bestuurstafels van grote Britse retailers moeten brengen. “Helaas is de exportstroom nooit op gang gekomen, ook door de wisselkoers. Goed: ondernemen is risico’s nemen.”
Vion brengt meer dan in het verleden een scheiding aan tussen de ingrediëntendivisie en de food(vlees)-divisie. “Die scheiding was er al maar deze wordt nu scherper neergezet. Ik vind subsidiëring een vervelend woord maar ondersteuning van de vleesactiviteiten door de ingrediëntendivisie is op termijn niet gezond.”
Beide bedrijven moeten onafhankelijk van elkaar renderen. “Dat betekent ook dat Vion zal investeren in meer efficiënte productie. De afzet blijft internationaal: qua productie richten we ons op de letterlijk aaneengesloten markten van Nederland en Duitsland, dat zich de laatste vijf jaar ook heeft ontpopt tot belangrijke exporteur van varkensvlees.”
Met het afstoten van het Britse bedrijf, dat naast varkens en runderen ook lammeren en kippen slachtte, neemt Vion afscheid van het Europees marktleiderschap. “In de kern gaat het er echter wel om dat geld wordt verdiend met vlees en dat lukt alleen door stroomlijnen en investeren, en Vion heeft zoals elk bedrijf financiële beperkingen.”
Over een eventueel cruciale rol van de dit jaar aangetreden president-commissaris en ZLTO-voorzitter Hans Huijbers in het aanzwengelen van het veranderproces wil Van der Lee niet uitweiden. “Alle besluiten worden door de raad van bestuur en raad van commissarissen in samenspraak genomen.”

Eén reactie

  • politiek

    Voor welk belang zit ZLTO -voorzitter Hans Huijbers aan die tavel. Voor zijn eigen achterban de Brabantse boeren of voor VION. Dient hij het een ( VION ) dan gaat dat ten koste van de belang van de ander, de Brabantse boer. Ik denk niet dat dergelijke vlees-industrieen onder de vleugels van ZLTO in belang is van de boer. En al zeker niet als VION b.v. niet in staat is een correct divident uit te keren voor het kapitaal wat die boeren in VION hebben zitten. Veel beter is als de ZLTO volledig afschijt neemt van VION en zich meer gaat concentreren op belangenbehartiging. Daarvoor is immers ZLTO opgericht mag ik hopen. Tevens blijkt VION niet in staat om de beste prijs uit te betalen en met een correcte betalingstermijn. Ik lees elders dat er slachthaken gesaneerd moeten worden voor winstgevendheid slachterijen. Nee, met die Nederlandse VION ben je er echt nog niet. Dat weten de directie en bestuurders van VION ook heus wel , maar zowat, De ZLTO staat wel garant. ( of moet ik eigenlijk zeggen de Brabantse boer )

Of registreer je om te kunnen reageren.