Home

Nieuws 1489 x bekeken 2 reacties

Vion sluit meer sluitingen slachterijen niet uit

Eindhoven - De Britse activiteiten van Vion waren jarenlang winstgevend en dus niet "het probleem" van Vion.

Ook na de verkoop van Vion Food UK zal een reorganisatie in Nederland en Duitsland nodig blijven waarbij sluiting van slachterijen niet wordt uitgesloten. Dat zegt topman Dirk Kloosterboer, die toegeeft dat Vion ook de "gunfactor" bij boeren moet terugwinnen

Kloosterboer zwaait sinds drie maanden bij Vion de scepter. In een eerste interview benadrukt Kloosterboer dat de ogen van de pers te veel op de Britse vleesactiviteiten zijn gericht. Die waren verlieslatend in 2011 maar daarvoor wel degelijk winstgevend. Kloosterboer vindt het van kracht getuigen dat Vion al na vier jaar de onderneming durft te verkopen.
Destijds betaalde Vion volgens schattingen van deze krant enkele honderden miljoenen euro’s voor het Britse Grampian. De banken hebben echter het vertrouwen uitgesproken in de nieuwe strategie en zijn vorige maand akkoord gegaan met een herfinanciering. Kloosterboer zegt "niet met samengeknepen billen" het verkoopproces af te wachten. Onafhankelijk van de prijs zijn er voldoende middelen voor reorganisatie.
Het "falen" van de onderneming zat dus mogelijk bij gebrek aan integratie van de overgenomen Duitse slachterijen. Dat bevestigt Kloosterboer niet direct, maar wel dat er "nog veel" staat te gebeuren. Het vleesbedrijf is bewust wat scherper los gezet van het van kleiner maar jarenlang meer winstgevende en stabiele ingrediëntenbedrijf. De houdstermaatschappij wordt kleiner gemaakt en de twee onderdelen krijgen meer bevoegdheid.
Kloosterboer wil dat vóór 2014 het bedrijf de belangrijkste strategische stappen heeft gezet. Vion centraliseert de verkoop deels, investeert in slachterijen en kijkt naar vastere verbanden met leveranciers. De onderneming zet niet extra in op concepten. De voor de export leidende 'volumeproducten' "blijven heel belangrijk."
Vion is volgens Kloosterboer veel te ver van het boerenerf af komen te staan en wil de "gunfactor" weer terugwinnen. "Daarom zullen we veel meer gaan communiceren, onze neus laten zien, op de zeepkist gaan staan en stelling nemen op boerenvergaderingen." Tegelijk benadrukt Kloosterboer dat het aantal slachtingen ondanks een eenzijdige aanpassing van de betalingstermijn eerder dit jaar niet is gedaald.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.