Home

Nieuws 546 x bekeken 2 reacties

Veto Frankrijk bij lager GLB-budget

Brussel - Frankrijk dreigt de onderhandelingen over de nieuwe EU-meerjarenbegroting te blokkeren indien deze leiden tot een bezuiniging op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Eerder kwamen Parijs, Berlijn, Madrid en Rome al overeen dat het landbouwbudget moet worden bevroren.

Veel lidstaten eisen dat Brussel tussen 2014 en 2020 minder geld uitgeeft dan in de periode daarvoor. Aangezien landbouw de grootste kostenpost is, ligt het voor de hand dat dit leidt tot een korting op het GLB. In een recent voorstel van het Cypriotische voorzitterschap wordt gesproken over een totale bezuiniging van 50 miljard, waarvan 7 miljard voor rekening van het landbouwbeleid.

De Britse premier David Cameron is vorige week door het Lagerhuis gedwongen zich hier min of meer bij aan te sluiten. Aanvankelijk pleitte hij voor een bevriezing van de meerjarenbegroting, maar het Britse parlement wil dat er minder geld  naar Brussel vloeit. Lukt dit niet, dan moet Cameron zijn vetorecht gebruiken.

Woensdag debatteert het Europees Parlement met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de economische crisis. Daarbij zal ongetwijfeld ook de budgetkwestie aan de orde komen. Inmiddels heeft zij laten weten niet bezorgd te zijn over vetodreigingen. Volgens haar hoort dat bij het onderhandelingsspel.

Het maandag beëdigde kabinet-Rutte 2 vindt het plan van Cyprus niet ver genoeg gaan en zet in op een verlaging van de EU-begroting met 100 miljard – zo’n 10 procent. Uit het regeerakkoord blijkt dat dit gepaard gaat met een krimp van het landbouwbudget. Op 22 en 23 november onderhandelen de lidstaten in Brussel over de meerjarenbegroting. Het is nog onzeker of er dan ook daadwerkelijk een deal kan worden gesloten.

Dinsdag werd tevens bekend dat de landbouwcommissie van het Europees Parlement (EP) pas eind januari zal stemmen over de hervorming van het GLB. De parlementariërs zijn nog sterk verdeeld en willen zich bovendien niet te vroeg in het proces in de kaarten laten kijken.

Laatste reacties

  • Mels

    Het zal ppk wel,wie de grootste hap uit de ruif neemt brult het hardst als ie leeg is.Laat ze het lekker uitzoeken,net als hier in NL trouwens,lekker je eigen broek ophalen en niet mopperen als je de financiering niet kunt betalen.Maar dan ook minimale overheidsbemoeienis.

  • Mels

    Het zal OOK wel

Of registreer je om te kunnen reageren.