Home

Nieuws

Verhoging assurantiebelasting einde brede weersverzekering

Smilde – De verhoging van de assurantiebelasting betekent waarschijnlijk het einde van de brede weersverzekering. Dat zegt Jan Schreuder, directeur van de Nederlandse afdeling van Vereinigte Hagel. In 2012 nam het aantal boeren en tuinders met een brede weersverzekering juist nog toe met 30 procent, aldus Schreuder.

“In de meeste landen wordt de brede weersverzekering niet belast dus is de huidige assurantiebelasting van 9,7 procent al een rem op de groei”, aldus Schreuder. Als dit percentage naar 21 procent gaat is het afgelopen want dan wordt het te duur. Daarmee komt het risico voor weerschade weer volledig terecht bij de boer zelf of bij extremen, de overheid. Uiteindelijk is de staat, die nu nauwelijks meebetaald aan de verzekering, dan duurder uit.”
De premieomzet van Vereinigte Hagel is in Nederland dit jaar 10 procent gegroeid tot 5,6 miljoen euro. De groei van de verzekeringen hangt volgens Schreuder samen met een 'boervriendelijke taxatie'. Zo kan een akkerbouwer één gewasgroep verzekeren waar bij anderen het hele bedrijf gelijk moet worden verzekerd.
“We werken ook met wat andere taxatieprincipes. Zo krijg je bij aardappelen bij 8 procent schade op een perceel de volledige schade uitbetaald. Daarbij geldt wel dat als de schade kleiner is, niet wordt uitgekeerd. Het lijkt erop dat veel boeren een dergelijk drempelsysteem waarderen mits de prijs er naar is.”
Volgens Schreuder blijft de premieomzet sterk toenemen als de assurantiebelasting maar van tafel gaat, waarvoor ook door LTO Nederland wordt gepleit. “Nog altijd is ons product onvoldoende bekend. Naarmate de bekendheid toeneemt, zal ook de omzet toenemen en dus de prijs van het product omlaag kunnen.”
In geheel Noord-Europa heeft Vereinigte Hagel een premieomzet van 150 miljoen euro. De verzekerde waarde bedraagt 8,8 miljard, aldus Schreuder. De verzekeringsgraad ligt in Duitsland hoger. In andere landen zoals Nederland, Italië en de Baltische Staten wordt met dubbele groei 'naar Duitsland toegewerkt'.
Het grootste deel van de premie wordt in Nederland opgebracht door fruittelers en telers van aardappelen, uien en peen. De organisatie ziet op deze fronten maar ook bij vollegrondsgroentetelers en boomkwekers ruimte voor groei.

Of registreer je om te kunnen reageren.