Home

Nieuws 2482 x bekeken 9 reacties

Verdaas wil vaker boetes voor misstanden diertransport

Den Haag – Om het aantal misstanden terug te dringen, krijgen diertransporteurs 'vaker en sneller' een bestuurlijke boete opgelegd. Dat zei staatssecretaris Co Verdaas (landbouw) dinsdag in de Tweede Kamer. Daarnaast pleit hij voor een culturele revolutie in de veehouderij.

Aanleiding voor zijn uitspraken is een rapport van Wakker Dier, waaruit zou blijken dat wetsovertredingen bij pluimveetransporten eerder regel dan uitzondering zijn. Volgens Tweede Kamerlid Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) wordt die situatie door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) structureel gedoogd. Zij drong daarom aan op meer controles.

Dat is echter niet mogelijk, aldus Verdaas. Als gevolg van bezuinigingen heeft de NVWA 23,6 voltijds arbeidsplaatsen ter beschikking voor inspecties bij transporten en is er geen geld om dat aantal verder op te krikken. Wel wil de staatssecretaris dat er bij de constatering van een overtreding sneller een bestuurlijke boete wordt gegeven. Vorig jaar gebeurde dat in totaal zeven keer, terwijl de teller dit jaar op twee staat.

Ook hield Verdaas een pleidooi voor een ‘ethisch reveil’ of een ‘culturele revolutie’ in sector. Hij wil dat de veehouderijketen transparanter wordt door bijvoorbeeld op vrijwillige basis met webcams te gaan werken. Op die manier zouden misstanden verder kunnen worden teruggedrongen. Ook zou het goed zijn als er meer voor vlees wordt betaald. Overigens kondigde Verdaas geen nieuwe wet- of regelgeving op dit punt aan.

De transportsector vindt de bestuurlijke boete een paardenmiddel. Veetrans, Bond van Waaghouders en Bond van Handelaren in Vee hebben eerder al aangekondigd proefprocessen te zullen voeren tegen het systeem. Volgens hen is verweer tegen de boetes erg moeilijk en zijn de inspecteurs niet altijd deskundig genoeg.

Laatste reacties

 • lub tuf

  ik wil een camera op elk bureau waar een ambtenaar aan zit,ligt,of slaapt.

 • schoenmakers1

  hardwerkende mensen moeten bestraft worden, daar is iets te halen, niet bij niksnutten

 • Nines

  en omdat wakker dier een onderzoek heeft gedaan moet er maar weer wat veranderen? We hebben bij de keurslagers-vete gezien hoe goed Wakker Dier onderzoeken kan doen. Dat ze dat in de politiek serieus nemen is érg érg érg zorgelijk. over 5 jaar zitten de eerste minderjarigen in de Tweede Kamer denk ik.

 • politiek

  Inderdaad is het ook belangrijk als Co Verdaas misstanden wil terugdringen. Dat geld overigens ook voor zijn eigen NVWA ambtenaren. Ik denk dat die nog te gevoelig zijn voor ???? uit de praktijk. Vooral als er ook gefraudeerd wordt door zijn eigen NVWA ambtenaren. Als er laboratoriumuitslagen verdwijnen van onderzoeken voedselveiligheid, als er monsters verdwijnen en monsterbegelijdingspapieren is er iets mis bij zijn eigen werknemers de NVWA. Je kan dan wel naar de praktijk kijken maar nog belangrijker is dat de eigen controleurs en ambtenaren dus ook betrouwbaar en integer zijn !

 • W Geverink

  Hoe voelt het om de enige eerlijke nederlander te zijn Politiek?

 • van Can

  W Geverink vindt dat wel erg voor politiek dat hij zo alleen is.

 • info258

  Weer een uitlating van wakker dier om het de hard werkende ondernemer te pesten. Al onze inspaningen om een eerlijk en heerlijk stukje vlees op tafel te krijgen, worden weer niet beloond. Ik heb er mijn buik van vol. Niet van dat vlees maar van de actiegroepen. Om er dwars tegen in te gaan zal ook niet de oplossing zijn, maar om webcam te installeren gaat mij toch te ver. Er moet een oplossing komen om voor eens en altijd dit gezeik en leugens uit de wereld te helpen.

 • Mozes

  Politiek lijdt zo ernstig onder zijn alleen zijn in eerlijkheid dat hij zich zelfs zorgen maakt over monsterbegelIJdingspapieren.

 • Boertje22

  Wakker Dier zit krap bij kas en moet toch wat doen om aan geld te komen. Te Z O T voor woorden dat hier ook nog mensen serieus naar luisteren. Tros Radar moet zich ook schamen om die mismaakte filmpjes nog te laten zien ook.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.