Home

Nieuws 1501 x bekeken

Verdaas wil subsidiesysteem vereenvoudigen

Den Haag - Staatssecretaris Co Verdaas van landbouw wil het subsidiesysteem gaan vereenvoudigen. Dat heeft hij aangekondigd tijdens een debat in de Tweede Kamer over landbouw- en visserijsubsidies.

Verdaas vindt dat er nu teveel verschillende regelingen zijn, waardoor er teveel geld gemoeid is met uitvoeringskosten. Verdaas wil het geld liever besteden aan de doelen van de subsidieregelingen zelf, zoals verduurzaming en milieu. Het gaat dan vooral over regelingen in het kader van plattelandsbeleid, in de tweede pijler van het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Hoeveel en welke regelingen Verdaas over wil houden en hoeveel hij wil bezuinigen op de uitvoeringskosten kan hij nog niet zeggen. "Ik ben blij dat de Kamer ook voorstander is van het aanpassen van het systeem. De komende vier maanden gaan we kijken hoe het systeem aangepast kan worden." De kersverse staatssecretaris zegt dat de wijziging niet ten kostte mag gaan van de boer. "We hebben de morele plicht om de doelen zo doelmatig en efficiënt mogelijk te realiseren", vindt Verdaas. "Ik wil graag zoveel mogelijk geld naar de gestelde doelen toe ploegen. Al zal dat soms ook ten koste gaan van andere dingen."

De Tweede Kamer oordeelde in het beoordelen van de begrotingen over landbouwsubsidies dat moeilijk te bepalen is of de gelden efficiënt en doelmatig zijn ingezet. Rapporteurs Helma Lodders (VVD) en Sjoera Dikkers (PvdA) oordeelden dat er al wel verbeteringen zijn ten opzichte van voorgaande jaren, maar dat er nog veel verbeterd moet worden. Verdaas wil hiermee aan de slag en komt binnen vier maanden met een nieuw plan.

Of registreer je om te kunnen reageren.