Home

Nieuws 1695 x bekeken 3 reacties

Verdaas wil snel met landbouwsector om tafel

Den Haag - Co Verdaas, de beoogd staatssecretaris van Economische Zaken, wil na zijn aantreden snel met de landbouwsector om tafel. Hij zei dat vrijdag na afloop van zijn gesprek met formateur Mark Rutte.

Verwijzend naar de titel van het regeerakkoord, Bruggen slaan, zei hij dat het belangrijk is om samen met boeren te kijken hoe de landbouwsector zich in de toekomst kan onderscheiden, bijvoorbeeld op kwaliteit en op milieu. De sector heeft het momenteel economisch zwaar, aldus Verdaas. Over de Hedwigepolder werd volgens Verdaas ook niet gesproken. "Het standpunt hierover in het Regeerakkoord is heel duidelijk", aldus de toekomstige staatssecretaris. Ook over de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) verwijst hij naar het regeerakkoord, dat hij als bewindspersoon volledig steunt.

Op de vraag of hij het Bleker-beleid wil voortzetten reageert hij dat iedere landbouwbewindspersoon het beste voor heeft met de sector. "Op welk dossier ik eerst stappen wil ondernemen kan ik nu nog niet zeggen. Ik wil eerst eens met de sector om tafel", aldus Verdaas die het gesprek met Rutte als 'prettig' omschreef. Over declaraties is volgens de Gelderse gedeputeerde niet gesproken. Verdaas kwam in opspraak in zijn provincie omdat hij vele ritten met de dienstauto naar Zwolle had gedeclareerd, terwijl hij als Gelderse gedeputeerde geacht werd om in Gelderland te wonen. De Raad van State buigt zich momenteel over de vertrouwelijkheid van een notitie van een ambtenaar van de provincie Gelderland over de declaraties.

Laatste reacties

  • bankivahoen

    Wil hij met de sector of met de boeren om tafel ? Het is nogal een wereld van verschil of je met direct betrokkenen of met bestuurders het gesprek aangaat. De uitkomst zal namelijk van elke groep anders uitlegbaar zijn! Ik twijfel eraan of de neuzen van de 'sector' de dezelfde kant uitwijzen als die van de boeren.

  • politiek

    Als Co Verdaas landbouwbelang, dus boerenbelang krijgt behoort hij met de boeren te praten. Die weten immers het beste wat er speelt op het erf, in de stal en in de keuken !. Tevens weten die ook het beste te praten over dierwelzijn en gezondheid. Factoren die de maatschappij erg belangrijk vinden. Factoren die ook erg van belang zijn i.v.m. landschap en leefbaar houden platteland. Tevens zijn het factoren die belangenbehartigers zoals (Z)LTO , productschappen , vakbonden, enz, totaal geen benul meer van hebben. Die werken meer in opdracht van de mega agro-industrie zoals de voerfabrieken , VION, FC, Banken, antibioticaleveranciers, enz. Bestuurders zitten ook bij elkaar in commissies , zelfs tot in besturen productschappen toe ! . Deze kunnen beter het gesprek aangaan met minister van economische zaken Henk Kamp . Dat gaat domweg over euro,s. Nederland als land voert een hoop (afval)producten in. Het moet omgezet worden in vlees,melk en eieren en wordt weer als bulk geexporteerd. Daar behoord een handelsoverschot tussen te zitten. Gezondheidsrisico,s voor dier en humane sector beperken zal een hot item worden in dit proces. MRSA en ESBL. Milieubelasting kan wel bedwongen worden met de luchtwassers mits ze die tenminste wel aanzetten !. De Hollandse eerlijke duurzame boerenwereld mag geen slachtoffer worden van dit proces ! . Beter is het een scheiding aan te brengen in belangenbehartiging ook dus op kabinetsniveau !

  • hannekestegeman

    Als de belangenbehartigers van de agr. sector niet meer praten namens de boeren is er werk aan de winkel voor de boeren zodat dat wel gebeurt! Boeren hebben een goed verhaal, alleen moet het beter uitgelegd, naar de politiek, naar de burger, etc. Alleen met Boer zoekt vrouw redden we het niet. 1 verhaal, namens alle betrokken partijen in de sector, naar buiten toe. Dat je dan insteekt op meerdere niveaus prima, maar niet met verschillende doelen. Ik proef in de toon hierboven een beetje een sfeer van verdediging, beter is handelen vanuit kracht, en die is er! Haal Co Verdaas een keer op met de trekker en neem 'm in de cabine mee langs een paar goede boeren, voor een gesprek in de stal en aan de keukentafel. Uitnodiging natuurlijk niet via de officiële weg, want dan kom je toch niet door alle lagen overheidsmensen. Impact is groter dan vele notities.

Of registreer je om te kunnen reageren.