Home

Nieuws 1 reactie

Verdaas doet geen toezeggingen verdeling GLB-budget

Den Haag – Staatssecretaris Co Verdaas van landbouw wil nog geen toezeggingen doen aan de Tweede Kamer over de verdeling van het budget voor het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) over de eerste pijler (directe betalingen) en tweede pijler (plattelandsbeleid).

Dat bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer. D66 diende een motie in waarin wordt gevraagd om eventuele kortingen op het budget zoveel mogelijk te realiseren op de eerste pijler, omdat dit volgens D66 niet direct bijdraagt aan innovatie en verduurzaming. VVD, CDA en SGP dienden een motie in waarin zij juist vragen om de verhouding tussen de eerste en tweede pijler gelijk te houden.

Verdaas vindt dat deze moties te vroeg komen. “De onderhandelingen lopen nog. Ik ga me eerst inzetten om de korting van 8,2 procent op het Nederlandse budget te reduceren. Als dat is gelukt, krijgen we zicht op de kaders waarbinnen we flexibiliteit tussen de pijlers kunnen invullen”, aldus Verdaas.  Hij geeft wel aan dat áls er wordt geschoven, dit waarschijnlijk van pijler een naar pijler twee zal zijn.

Dion Graus (PVV) en Elbert Dijkgraaf (SGP) vroegen via een motie om de verplichte vergroeningsmaatregelen te ontkoppelen van de totale premie, zodat boeren die geen vergroeningsmaatregelen kunnen nemen toch 70 procent van de premie kunnen ontvangen. Verdaas wil dit niet, omdat hiermee het hart uit de gewenste transitie naar vergroening wordt gehaald. “Vergroening is in mijn ogen een randvoorwaarde om een basispremie te kunnen krijgen”, aldus Verdaas. Graus reageert dat hij deze opstelling snapt van de staatssecretaris. “Maar wij staan hier voor de boeren, die hier erg veel last van hebben. Ik weet zeker dat deze motie een meerderheid gaat halen.”

Eén reactie

  • heracles

    Verdaas : Staatssecretaris tegen landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.