Home

Nieuws 3939 x bekeken

Veel fouten met subsidies EU-plattelandsbeleid

Brussel - Plattelandsbeleid, milieu en visserij en gezondheid vormen samen het meest foutgevoelige dossier van de Europese Unie. In 2011 werd 7,7 procent van het geld verkeerd besteed, oftewel ruim 1 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Rekenkamer.

Er gaat vooral veel fout met de toekenning van subsidies uit agromilieumaatregelen. Veel bedrijven ontvingen steun, terwijl zij niet aan de voorwaarden voldeden. Controles door nationale inspectiediensten zijn onvoldoende gebleken dit risico te beperken.

De bedrijfstoeslagen worden heel wat beter besteed; het foutenpercentage op dit dossier bedraagt 2,9 procent (1,2 miljard). Daarmee presteert de eerste pijler van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) een stuk beter dan het EU-gemiddelde, dat op 3,9 procent (5,2 miljard euro) ligt. De Rekenkamer heeft geen onderzoek gedaan naar prestaties per lidstaat.

Een belangrijk doel van de hervorming van het GLB is dat het stelsel eenvoudiger en daarmee minder foutengevoelig moet worden. Eerder deed de Europese Rekenkamer onderzoek naar de voorstellen van landbouwcommissaris Dacian Ciolos en concludeerde dat er te weinig verbetering in zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.