Home

Nieuws 686 x bekeken laatste update:26 nov 2012

Van Rompuy stelt kleinere bezuiniging op landbouw voor

Brussel – EU-president Herman Van Rompuy stelt nu een lagere bezuiniging op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor dan anderhalve week geleden.

Ten opzichte van zijn oude plan steekt hij tussen 2014 en 2020 zo’n 8 miljard meer in inkomenstoeslagen, zo blijkt het uitgelekte cijfers. Volgens het nieuwe voorstel bedraagt het GLB-budget straks 361,5 miljard euro. Daarvan is 277,9 miljard bestemd voor de eerste en 83,7 miljard voor de tweede pijler. Dit komt neer op een korting van 13,5 miljard euro ten opzichte van het voorstel van de Europese Commissie. Tel daarbij de reservepot voor crisissituaties (gefinancierd uit een afroming van de inkomenstoeslagen) van 3,5 miljard bij op en de totale bezuiniging bedraagt 17 miljard euro.
Eerder had Van Rompuy nog een korting van 25 miljard (inclusief de crisisreserve) voorgesteld. Dat hij daar nu op terugkomt, is vooral het gevolg van Franse druk. Parijs is mordicus tegen bezuinigingen op het GLB. Duitsland en Spanje zitten op dezelfde lijn, maar zijn daar minder stellig in. Ook de regionale en cohesiefondsen gaan in er in het nieuwe plan-Van Rompuy op vooruit. Op concurrentiekracht en banen wordt juist extra bezuinigd.
Vandaag zijn de regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten voor de tweede dag bijeen in Brussel om over de nieuwe meerjarenbegroting te spreken. Om de ontstane impasse te doorbreken, is Van Rompuy met een nieuw voorstel gekomen. Vooralsnog lijkt het er echter niet op dat hij in zijn opzet is geslaagd; volgens de laatste berichten lijkt het er sterk op dat er een tweede onderhandelingsronde nodig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.