Home

Nieuws 7 reactieslaatste update:20 nov 2012

VION stoot gehele Britse vleestak af

Eindhoven – De Vion Food Group gaat alle vleesactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk afstoten. Food en Ingredients worden twee zelfstandige bv’s. Dit betekent de verkoop van alle Britse vleesfabrieken en slachterijen die Vion in 2008 van Grampian overnam.

Het gaat om veertig productielocaties, waar in totaal 11.500 mensen werken. De Britse activiteiten zijn onderverdeeld in deelmarkten, waarvan varkensvlees, rundvlees, lamsvlees en pluimveevlees de belangrijkste zijn. Vion UK heeft een verlies geleden van ongeveer 49 miljoen euro in 2011. ”Vion heeft vier jaar fors geïnvesteerd in de bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Vion UK bleek desalniettemin onvoldoende winstgevend”, zegt Vion-directeur communicatie Marc van der Lee.
Door dit grote verlies en de strategische heroriëntatie die Vion al eerder had aangekondigd, heeft het concern nu besloten zich volledig te gaan richten op Food in Nederland en Duitsland en Ingredients wereldwijd. Hierdoor werden al Banner Pharmacaps (producent van zachte gelatinecapsules) en Oerlemans Foods (diepvriesgroente) afgestoten.
Vion gaat zich concentreren op kernactiviteiten in Nederland en Duitsland. ”De organisatie in deze landen staat, we hebben hier goede boeren en de geografische ligging biedt voordelen. Maar ook in Nederland en Duitsland zullen aanpassingen in de organisatie worden doorgevoerd.” Wanneer dit gaat gebeuren is nog niet duidelijk.
”De beslissingen die we nemen zijn ingrijpend”, zegt algemeen directeur en bestuursvoorzitter van Vion Dirk Kloosterboer. ”Toch zijn ze noodzakelijk en onvermijdelijk. We richten ons nu op een zorgvuldig proces voor de verkoop van zijn varkensvlees-, rundvlees-, lamsvlees en pluimveevleesactviteiten in het Verenigd Koninkrijk.”
In de nieuwe organisatie worden Food en Ingredients twee zelfstandige kernactiviteiten binnen Vion. Volgens het bestuur van Vion en de enige aandeelhouder ZLTO is deze nieuwe koers noodzakelijk en onontkoombaar. De strategie van acquisities en schaalvergroting in Vion Food heeft niet opgeleverd wat ervan werd verwacht. Daarbij dwingen de historisch slechte marktomstandigheden in met name de Europese varkenssector de onderneming tot het maken van scherpe keuzes, constateert het concern.
”In goed overleg met de banken en de aandeelhouder is een herfinanciering overeengekomen”, aldus Vion. Die is toegesneden op een kleiner Vion dat kan investeren in verdere groei van Ingredients en in de integratie van Food in Nederland en Duitsland. Dit moet herstel van het resultaat opleveren.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  dit kan men ook anders uitleggen, de zlto en vion zijn de laatste jaren hun eigen achterban uit het oog verloren, waarvoor ze de belangen behoorde te behartigen.
  Deze achterban heeft aan het avontuur in UK mee mogen betalen. Nu men er achterkomt dat het meest geld toch nog verdient wordt bij hun eigen achterban, gaat laat men deze bloeden voor de grootheidswaanzin van het bestuur

 • agratax2

  Na eerst AVEBE en nu VION houden de boeren besturen nog steeds vol dat internationalisering en het vormen van Multinationals de toekomst is? Als FC zou ik me maar eens achter de oren gaan krabben en me afvragen of we op de goede weg zijn met de expansie in het buitenland. Het heeft er alle schijn van dat de coöperatie besturen het nooit leren en de boeren alleen ter vergadering mogen komen als ze bereid zijn te klappen voor iedere mooie presentatie ondersteund door een gelikt verhaal van de directie ondersteund door een nog beter verhaal van KPMG of andere businessconsultant van de Zuidas in Amsterdam.

 • politiek

  Herfinanciering , Herorientatie en een nieuwe koers. De eerste fout is alweer gezet door niet gewoon ALLE activiteiten af te stoten als ZLTO. Nu had je kans. Het is gemakkelijk besturen van directie en bestuur VION. De schade van de avonturen in Verenigd Koninkrijk kan men declareren bij ZLTO. Dat zal verder blijven gaan dus in de huidige vorm met de nieuwe plannen. Uiteraard zijn de banken wel zo sportief geweest tijdens gespekken over de herfinanciering om kapitaalvergoeding voor het risicokapitaal wat de banken draagt in de nieuwe vorm gelijkwaardig te vergoeden als het risicokapitaal wat er de ZLTO in heeft zitten. Anders was het mijn inziens geen goed gesprek. Ofwel die honderden miljoenen euro,s die de ZLTO in de ,,nieuwe,, VION steekt krijgen eenzelfde rentevergoeding. ( ofwel divident)

 • joannes

  Het is een klassiek verhaal van zorgvuldig opgebouwde kennis, vaardigheden en daarmee gevulde kaspositie die leidt tot grootheids waanzin bij de ¨top¨! Wat me nog het meest verbaast is, dat in die directie iemand zit ,Drs. M.P.M. (Theo) de Raad, die en de val van Ahold als commisaris heeft meegemaakt en nu bij VION weer. Wat doen deze mensen met hun ervaringen? Of....... is het een routine waarmee de kas geplunderd wordt voor commissies en ...... wie weet wat voor privileges. Bij Ahold was het ook overschatting van het vermogen een bedrijfscultuur/success uit Nederland te copieëren naar het buitenland wat vervolgens tot een fiasco leidde. Er is natuurlijk wel veel verdient door managers en directeuren die nu deze ervaring weer ergens anders kunnen copieëren! De aandeelhouders, boeren, en de te goeder trouw mederwerkers veelal in Nederland betalen het gelag met geld en mogelijk ontslag. Gewoon Crimineel!

 • agratax2

  joannes. Het probleem is dat al deze commissarissen en directeuren geen spiegel hebben als ze één hebben kijken ze er niet in. ze hebben helaas last van één gevoel Groot is goed maar Groter is beter Gaat dit mis dan is het zeker niet hun fout en ook niet de fout van de economie les (groter is beter) maar zit gewoon de omstandigheid tegen. Niet te voorzien en dus eenvoudig een lullige verrassing. Boeren zijn ook overtuigd van groter is beter, groter is duurzamer. Niemand vraagt zich af of dit inderdaad meer Geluk brengt en een beter product.

 • politiek

  Beste agratax1. Die commissarissen, directeuren, en die ,, gehersenspoelde,, bestuurders behoef je geen medelij mee te hebben. Die houden elkaar wel in ere met zoals krachttermen als onmacht, logistiek, strategische herorientatie, kernactiviteiten, historische marktomstandigheden, enz. enz. Uiteraard is agendapunt 1 al wel behandeld dan. n.l. Salaris directieleden, bonussen, vergoedingen naar bestuurders enz. enz. Voor het melden van een minder gewenste boodschap huurt men wel even een ,,gespecialiseerd,, persoon of bedrijf in !.
  Jammer dat die directieleden, commissarissen, bestuurders, alleen maar achteraf zo de strategie kunnen verwoorden. Gevoel voor het opgebouwde boerenkapitaal heeft men totaal niet meer. Daar is de eigen vergoeding te groot voor geworden. Helaas gaat dit niet allen ten koste van de duizenden banen werknemers op bewuste locaties ( slachterijen enz. ) maar ook bij de basis ,belang bij de doodgewone brabantse boer. Met dit beleid zal die er over pakweg 10 jaren nog hopenlijk 10 % zijn ? Boerenbelang wil zeggen zo snel mogelijk afschijt nemen van de GEHELE VION.

 • politiek

  Helaas moet ik mijn vermoedens negatief bijstellen voor de Brabantse boer. Divident, ofwel een gezonde, eerlijke , reeele kapitaalvergoeding voor die honderden miljoenen euro,s die in het bedrijf VION zitten, zit er niet in.
  De volgende vraag is uiteraard welk gevaar loopt het geinvesteerd kapitaal in VION. Gaan die honderden miljoenen Euro,s nu verloren. ?
  Welk risico loopt bestaansrecht veehouderij Brabant nu men zo nonchalant doet over die honderden miljoenen euro,s geinvesteerd kapitaal door bestuurders ? .
  Nee, ik heb niet de beleving dat de huidige bestuurders daar echt mee bezig zijn. Waarschijnlijk zijn ze meer bezig met bestuursvergoedingen, bonussen enz. Jammer voor de achterban .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.