Home

Nieuws 1130 x bekeken

Utrechtse veehouders hoeven grond niet af te staan voor Natura2000

Utrecht - De landbouwgrond van twee Utrechtse veehouders wordt niet opgenomen in het Natura2000 gebied Kolland & Overlangbroek. De veehouders hadden samen met LTO Noord bezwaar aangetekend nadat het Rijk de circa 100 hectare grond had opgenomen in de plannen voor het natuurgebied. De Raad van State verklaarde dit bezwaar deze week gegrond.

Henk Verweij, één van de betreffende veehouders, is tevreden met de uitspraak. “Het gebied is aangewezen als Natura2000-zone omdat het tussen de bossen ligt, waar bijzondere mossoorten op essenhakhout groeien. Maar onze grond is helemaal niet nodig om het bos te beheren.” Wel blijft er bij Verweij nog steeds een stukje onzekerheid, omdat nog niet bekend is wat de gevolgen zijn als de bossen om zijn landbouwgrond straks aangemerkt worden als Natura2000. Het Rijk zal nu naar alle waarschijnlijkheid een nieuw aanwijzingsbesluit opstellen.

LTO Noord was het niet eens met de opname van de grond in het besluit en spande samen met de veehouders een procedure aan. “Het Rijk heeft op geen enkele manier duidelijk kunnen maken wat het belang van deze kostbare landbouwgrond is voor het hakhout,” aldus Theo Stam, secretaris van LTO Noord Utrecht. “De hoogste rechter meende dat er geen ecologische onderbouwing is gegeven om de landbouwgronden binnen het aan te wijzen gebied op te nemen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.