Home

Nieuws 11 reactieslaatste update:13 nov 2012

Toezicht op onbedwelmd slachten kost bedrijven veel geld

Zoetermeer - Het permanente toezicht van voedselautoriteit NVWA dat wordt ingesteld bij onbedwelmd slachten gaat de slachtende bedrijven veel geld kosten. Dat zegt Richard de Mooij, secretaris van de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV).

Het permanente toezicht van de NVWA maakt deel uit van het Convenant onbedwelmd slachten, dat op 5 juni is gesloten tussen het bedrijfsleven, religieuze joodse en islamitische organisaties en de overheid. Volgens De Mooij kan het permanente toezicht van de NVWA een gemiddelde, kleine schapenslachterij die zo'n 1.300 dieren per maand slacht, een extra kostenpost van 60.000 euro op jaarbasis opleveren. De VSV, geassocieerd lid van de Centralo Organisatie voor de Vleessector (COV),  was namens de vleesbedrijven de ondertekenende organisatie van het convenant.

Volgens De Mooij was het permanente toezicht bij het ritueel slachten een voorwaarde waarover niet was te onderhandelen bij de opstelling van het convenant. Op de wat langere termijn kan een eigen kwaliteitssysteem met voldoende borgingsgaranties het permanente toezicht vervangen, zo verwacht De Mooij. Dat is dan ook één van de zaken waaraan binnen de VSV en de COV aan wordt gewerkt. Het permanente toezicht waarmee wordt gestart is ook vooral bedoeld om meer inzicht te krijgen in het onverdoofd slachten. Welke maatstaven en indicatoren zijn er, waarmee vastgesteld kan worden of, en wanneer een dier het bewustzijn heeft verloren? Die parameters zijn nodig om het onverdoofd slachten op een goede manier te organiseren en te borgen.

De overheid werkt aan het opnemen van de afspraken uit het convenant in de wetgeving. Bedrijven die onbedwelmd willen slachten moeten daarvoor binnenkort erkenning aanvragen bij de NVWA.

Laatste reacties

 • Tomtom1912

  Dit dieren mishandeling,moet stopen maar nederland geef niks om diet en wel ziij dit moet gewoon stopen wand ik heb beeldeb gezien is nie noormaal de nederlanse regeering geef niks om dier en welzijn wand ander was dit alang verboden geweest

 • gerry 1

  snel uitgerekend komt dit op minder dan 4 € per dier. dit mag toch geen probleem zijn. wie speciaal wild doen moet dat dan maar betalen ook.

 • Bison

  Lijkt erop dat Nederland bang is van de Moslims om deze folterpraktijken toe te laten.
  Wat is next,..shiria law??

 • bnieuwen

  Uit de inhoud van dit artikel blijkt hoe ontzettend dom en onwetend onze ambtenaren zijn. We hebben in Nederland een wettelijke scheiding van kerk/ religie en staat. Het kan dus nooit zo zijn dat de overheid afspraken maakt met religieuze groeperingen en/ of stromingen die onverdoofd willen slachten. Onverdoofd slachten is en blijft keiharde dierenmishandeling. Als ik mijn hond een klap geef dan krijg ik zonder pardon een stevige bekeuring. Maar als Moslims of Joden, zogenaamd op religieuze basis, dieren eindeloos lang mogen doodmartelen dan mag het tegenwoordig in Nederland. Onze overheid bestaat uitsluitend nog maar aan afgedankte kneuzen, niet eentje uitgezonderd, die niet weten wat ze voor verschrikkelijk leed aanrichten.
  Het lijkt haast wel of de overheid in Nederland bang is voor Moslims en Joden. Daarnaast is het zeer te betreuren dat sommige bedrijven aan deze misstanden meewerken.

 • w1888

  Helemaal mee eens bnieuwen!

 • Albert Kuyerhuis

  Wordt het te aborteren baby (ook bekend als foetus) tevoren verdoofd? Als nu eens beginnen met het stoppen van deze abortus provocatus wordt een gesprek over pijnloos slachten geloofwaardiger.

 • kenmvdwind

  @Albert Kuyerhuis, zeer goed gesproken, dit is de kern waar het om draait, over het vermoorden van miljoenen ongeboren baby's hoor je ze niet, maar over het slachten van dieren schreeuwen ze moord en brand.
  Als de joden of moslims de dieren onnodig pijn zouden doen, zou dit door stress de vleeskwaliteit en smaak beïnvloeden, ik kan mij niet voorstellen dat ze erop uit zijn om die dieren onnodig te kwellen.
  Het word tijd, dat mensen wat minder selectief worden in hun oordeel, van wat hen wel of niet in het straatje past.

 • Bison

  kenmvdwind het lijkt erop dat jij er al een aardige Muslim mentaliteit aan het kweken ben,..heb je al een baard ook?.

  Trouwens babies/foetussen aborteren is een duivelse praktijk en mensonwaardig en zou onder 'moord met voorbedachte rade' moeten vallen.
  Het heeft dus niets met dierfoltering te maken.

  De Moslims zouden die drachtige vrouwen wel stenigen,..voor hun ook een vorm van 'entertainment'

 • gerstiroma

  nog 25 jaar en dan is Nederland een moslimstaat

 • Elevage

  jongens jongens, we hebben het hier over 4 euro per schaap, zoals @gerry1 al zegt. LIjkt mij dat dat gewoon op de rekening erbij moet komen.
  En dan strak controleren. Ergens moet de eerste stap gezet worden tegen deze vorm van dierenkwelling en dit is er 1.

 • kenmvdwind

  @ Bison, voor het eerste hoef je niet bang te zijn, voor de rest ben ik het wel met je eens.
  We moeten alleen niet gaan spreken over het eindeloos lang mogen doormartelen, terwijl dat niks met de praktijk te maken heeft, ook aan het verdoven kleven nadelen, wie weet of het goed gebeurt of laten we de dieren onwetend misschien juist langer lijden?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.