Home

Nieuws 6 reacties

Toename paardenslacht gevolg van speculatie

Rotterdam - Dat er dit jaar in Nederlandse slachthuizen zoveel paarden zijn geslacht, is onder meer het gevolg van speculatie in de hoop dat het veulen een goed dressuur- of springpaard wordt. Dat zegt Rinus Bakker, voorzitter van De Centrale Bond van Paardenhandelaren in Nederland (Cebopa).

Afgelopen jaar, tot en met augustus, werden in Nederland 5.000 paarden geslacht. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 1.700 en over het hele jaar 3.400. In 2010 ging het om 2.500 paarden, blijkt uit cijfers van het Productschap Vee en Vlees.

"Het is net als op de beurs. Daar stapten op een gegeven moment ook een heleboel mensen in om in dit geval met geld te speculeren. En opeens bleek het mode om een veulen te kopen, vaak voor speculatieve doeleinden. Door die toenemende vraag schoten de opfokstallen als paddenstoelen uit de grond'', weet Bakker.

Boeren die te weinig verdienden met varkens en koeien boden onderdak aan de nieuwe paardenliefhebbers. De praktijk is echter dat 1 op de 100 veulens maar een echte topper wordt, weet Bakker. "In de paardenwereld zeggen we altijd: een veulen kopen, is hoop kopen. De helft van de paarden is het opfokken niet waard geweest. Ze hebben een lastig karakter of maken op een andere manier niet waar wat er wordt verwacht.''

De Dierenbescherming veroordeelt dit soort praktijken. "We keuren het absoluut af dat op deze manier in levende have wordt gehandeld. Het risico dat het niet goed gaat, is veel te groot en dan komen de dieren er vaak het slechtst van af'', aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.

Het houden van een veulen c.q. paard kost rond de 200 tot 300 euro in de maand aan pensiongeld. Daar komen kosten voor voedsel, een hoefsmid en af en toe een arts nog bij. Volgens Bakker is het vooral de economische malaise die er voor zorgde dat veel mensen weer van hun paard af wilden. "Als dan blijkt dat het toch geen goed dressuur- of springpaard wordt, wordt het vaak te duur.''

Laatste reacties

 • tc

  Crisis , hooi en stro prijzen begin van het jaar en vorig jaar meer invloed hier op hebben gehad.

 • John Fr

  Een regelmatig terug kerend bericht in de media gekoppeld aan de 'fokgekte' die telkens weer terugkeert bij onwetenden en dromers. Misschien is het tijd voor de CEBOPA om aan een ander beleid te denken nl : fokken voor de slacht met als uitzondering de goede produkten te verkopen en zo een hoop ellende bij kleine paardenhouders , partikulieren,te besparen. Hier in Frankrijk werkt het al bij de zg cheveaux de trait (tuig en trekpaarden) en dit gebeurde tot eind vorige eeuw ook in Nederland tot dat de paarden gekte begon in de jaren 70-80.Toen werd het ineens zielig om een paard te slachten,maar paarden vlees is niets mis mee !!!

 • Realist

  Mensen mogen toch zelf weten hoe ze van hun geld af willen komen.

 • Mamami77

  Misschien een beetje naief hoor, maar waarom zou een fokker een 'topveulen' verkopen? Als hij/zij het veulen houdt zou er geld mee te verdienen zijn en dat wilt de fokker niet?

  Logisch nadenken voorkomt een hoop ellende en kosten.

 • Elevage

  er worden veel veulens gefokt of liever gezegd paarden vermeerderd omdat het zo leuk is om eens te proberen. Maar fokken is gokken.
  Net als mensen die graag een nestje honden of katten willen en ze dan aan de straatstenen niet meer kwijt kunnen.
  Overtollig paarden kunnen nog naar de slager. En nu mensen op hun portomonee moeten letten en de stalkosten niet meer kunnen betalen is er vaak maar 1 weg, als je tenminste niet een enorm talent op stal hebt.

 • joannes

  Voor een talent heb je meer nodig dan alleen een getalenteerd veulen! Anders blijft een een mooi paard wat altijd geld kost.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.