Home

Nieuws 1048 x bekeken 5 reacties

Steeds minder werk in landbouw

Den Haag - Het aantal arbeidseenheden in de landbouw blijft afnemen. Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek is er in 2012 in de landbouw plaats voor 161.000 arbeidsjaareenheden. Een arbeidsjaareenheid is een fulltime arbeidskracht per jaar. Vorig jaar was het arbeidsvolume nog 3 procent hoger.

Het aandeel van de gezinsarbeid in het totale arbeidsvolume blijft dalen. In 2012 was dat nog 56 procent van het totaal (90.000 arbeidsjaareenheden). De gezinsarbeid in de landbouw daalt sneller dan het totale arbeidsvolume. In 2000 werd nog tweederde van de arbeid in de landbouw verricht door leden van het gezin.

Er is een groot verschil tussen de sectoren. In de graasdierhouderij is het aandeel van de gezinsleden groot in de werkzaamheden: 86 procent. In de tuinbouw is dat 19 procent.

Er worden steeds meer tijdelijke arbeidskrachten ingezet. In 2012 werd 17 procent van het werk gedaan door tijdelijke krachten.

Laatste reacties

 • politiek

  Gezinsarbeid wordt ook steeds minder gewaardeerd. Dat zal nog een een hele klus worden om juist die gezinsbedrijven die de maatschappij wil overeind te houden. Subsidiestromen vloeien meer naar die industriebedrijven en de arbeid wordt dus steeds meer ingezet met tijdelijke arbeiders. Het is zonde van die gelden die in de vorm van subsidie naar die industriebedrijven gaan ten koste van gezinsbedrijven. Tevens krijg je een verarming van het platteland. Mogelijk dat zelfs over een paar jaren een programma als Boer zoekt Vrouw al niet meer mogelijk is in Nederland. Dit omdat er geen gezinsbedrijven zijn en zowel dan behoren partners die er wel wat in zien om op de boerderij te leven het werken gratis te doen om bedrijf overeind te houden.

 • agratax2

  Doorgaans brengt een baan buiten het bedrijf meer geld op dan als gezinslid je tijd besteden binnen het bedrijf. De keus kan economisch gesproken dan ook niet moeilijk zijn.

 • politiek

  Beste agratax1, inderdaad ,dat ziet u goed. Maar programma Boer zoekt Vrouw gaat niet over economie. Dat gaat over LIEFDE. ( en liefde maakt blind)

 • ed12345

  DE grote bedrijven worden steeds groter zolang er welvaart is en dus geld verdiend wordt maar in de slechtere tijden kan een familie bedrijf het uitzingen waar de grote door grote vaste lasten en hoge loonkosten niet terug kunnen

 • theorikyreintjes1

  Hoe harder de lonen stijgen, hoe sneller de bedrijven groeien! En de kleinere bedrijven afvallen! Het is de vraag of die zo genaamde groene partijen dat door hebben!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.