Home

Nieuws 26 reacties

SP wil verbod op bepaalde teelten rondom Schiphol

Den Haag - SP-Kamerlid Henk van Gerven wil een verbod op de teelt van gewassen die aantrekkelijk zijn voor ganzen in een straal van 5 tot 7 kilometer rondom Schiphol. Hierover heeft hij een motie ingediend in de Tweede Kamer. Het gaat om de teelt van aardappelen, granen, bieten, mais en olifantsgras.

Van Gerven wil om de vliegveiligheid te bevorderen rondom de luchthaven een convenant maken met boeren, die hiervoor wel een adequate vergoeding moeten krijgen. “Het zijn bijzondere maatregelen voor de  boeren, maar het is ook een bijzonder gebied. Je kunt allerlei gewassen telen die ganzen aantrekken en de ganzen vervolgens dood schieten, maar dat is niet wat de mensen willen”, zegt Van Gerven. Hij ziet liever structurele maatregelen om de overlast van ganzen aan te passen, zoals een teeltverbod.

Staatssecretaris Co Verdaas van landbouw en natuur reageert dat er al een convenant is met boeren rondom Schiphol. Hij belooft binnenkort terug te komen op de suggestie van Van Gerven.

Laatste reacties

 • gerrit.lammertink1

  Dat wordt dan de wereld op z'n kop. Het probleem verplaatsen i.p.v. oplossen, mogen er dan vervolgens ook geen graslanden meer zijn rond schiphol want daar zitten de ganzen ook graag op toch?
  Zodra er een gans of meerdere in een vliegtuigmotor terechtkomen en er een vliegtuig neerstort is het hele probleem snel opgelost.
  Dan verwacht ik wel van de voorstanders van dit soort moties dat zij zich melden om zich te verantwoorden bij Pauw en Witteman. Probleem bij de basis oplossen en dat betekent de ganzenpopulatie behoorlijk inkrimpen.

 • Clintsen

  wel weer een goeie reden om daar ook weer van die grote flat gebouwen neer te zetten en dan weer op nieuw een belmer ramp veroorzaken? en bij de boeren overal land afpakken en 'natuurgebied' van maken. hierin lees ik dat ze gewoon toegeven hoeveel wild er op de landbouw gronden leeft.

 • agri2

  Die gewassen worden geteeld als voedsel voor mensen, die zijn daar met vele in de buurt komen wonen, wat zullen we dan daar vervolgens mee doen?

 • victorvz

  geen aardappels, graan, bieten. wat blijft er dan over?
  hoe gaan ze dat doen met park van de 21ste eeuw dan??? daar moeten, en gaan helemaal veel vogels komen???
  kromme politieke geouwehoer.

 • Mels

  De ware aard van de SP.......

 • hookwood1

  Volgens mij blijft er dan alleen nog gras over en daar zijn ganzen ook nogal druk op. Schiet je dus niet zo veel op met zo'n onbenullig verbod.

 • hlammers1

  De ganzen waren daar eerder dan Schiphol, dus de ganzen hebben de oudste landingsrechten...

 • milow

  Dat is dus lullen uit een leeg hoofd ,

 • Heemstede

  50 jaar geleden, wanneer er ganzen over kwamen vliegen in V vorm, dan zij men 'het gaat winteren'.
  In het voorjaar trokken ze weer terug naar het noorden.
  De rest van het jaar geen ganzen te zien want ze broedden toen hier niet.
  Nu is het het hele jaar door luilekkerland hier.
  Dus horen zij hier niet thuis in de natuur.

 • w.dekoning1

  teeltverbod op aardappelen ??? aardappelen is een van de weinigen gewassen waar ik nog geen ganzen op heb zien zitten. het plan van deze meneer is zowiezo een belachelijk idee. met zijn plan verplaats je slechts het probleem maar lost het niet op.

 • wg

  van heemstede zo ken ik er nog wel een aantal

 • brouwer112-c1

  en ikke mar denke dat er mensen met verstand in de tweede kamer zitten.

 • info104

  Je kan weer constateren dat v. Gerven een echte stadse ...... is ,want op bietenland, aardappelland, en maisland zie je nooit een gans alleen op grasland en graanland streiken ze neer en dat olifantengras is volgens mij in de hele Haarlemmermeer niet eens te vinden en in dat gras van 3meter hoog komt geen gans omhoog, wat een lulverhaal. Afgelopen herfst is er op de graanpercelen na de oogst direct( binnen 48uur na de oogst) een grondbewerking uitgevoerd wat heel goed heeft voldaan , nu moet v. Gerven zich er nog verder mee bemoeien, het is al goed geregeld dus gewoon klaar en niet meer wijzigen.

 • gerrit.lammertink1

  ik stel voor dat we een koppeltje ganzen bij van Gerven in de tuin plaatsen. Tamme wel te verstaan en hij moet ze dan goed verzorgen zodat ze geen overlast veroorzaken voor zijn buren.

 • Dutchdeutz

  Weer eentje die heel weinig verstand van het agrarisch ondernemen en het reilen en zeilen van de natuur heeft, de regeling van het onderwerken van de stoppel is niet verkeerd, maar dit gaat echt veel te ver.
  Bieten, aardappelen en mais zijn echt gewassen waar geen enkele gans wat te zoeken heeft.
  Grasland is daaraantegen een heel ander verhaal, weet nog van de tijd dat er gewassen op schiphol werden geteeld. Men had alleen de meeste last van de hazen en wat fazanten en patrijzen en dit zijn geen hoogvliegers zoals de gans.
  Ook dit politieke niveau geeft aan, waar hun houding tegenover de agrarische sector op gebaseerd is. 'Wetenschap' die door anderen dan de landbouw wordt verkondigt. Die agrariers zijn politiek en als grond beheerder eigenlijk een doorn in het oog. Riekt stark naar Communisme........

 • J@gertje

  Als ze in den Haag alleen over die ganzen blijven zwetsen en verder niets doen, schijten ze het torentje van Rutte straks nog onder. • Bloemestein

  was er niet ooit een plan om rondom schiphol alleen olifantengras te gaan telen?
  Heb ik het mis, of heeft van Gerven de kok weer horen fluiten omdat ie niet weet waar de lepel hangt.

 • Weerkundige

  alle natuur weg wenig broeden ganzen minder schaarste aan voedsel produktie

 • J@gertje

  Dat was geen plan maar een simpel voorstel van tutje Thieme.
  Maar onderzoek van Sovon heeft uitgewezen dat ganzen dan alleen maar meer rond gaan trekken van de rustgebieden naar de fourageergebieden rondom Schiphol wat de veiligheid alleen maar negatief zal beïnvloeden.

 • Bloemestein

  Thieme, ook zo'n deskundoloog,die kan zich beter met haar eigen poes gaan bezig houden, want van in het wild levende dieren begrijpt ze echt nix.

 • Romeijn

  Vier boeren telen op 15 hectare grond rond Schiphol olifantsgras. Zij bekostigen dat zelf. Staatssecretaris Joop Atsma kwam zelfs mee helpen bij de oogst.
  Boeren die de resten van de graanoogst binnen 48 uur omploegen krijgen 850 euro per hectare als vergoeding, met nog eens een meewerkbonus van 140 euro per hectare. 70 procent van de boeren doet mee. Volgend jaar zou dat op kunnen lopen naar 100 procent. Deze maatregel vermindert de hoeveelheid ganzen rond Schiphol aanzienlijk.
  Verdiep je eerst eens wat uitvoeriger in wat er werkelijk speelt voordat je niet alleen politici, maar ook deze constructieve collega's voor gek verklaart!

 • zanden

  @ Romeijn, het is inderdaad jammer dat men hier en daar in boerenkring direct een scherp oordeel klaar heeft en zich minachtend uit jegens politici die anders denken dan zij. Doorgaans zegt dat meer over degene die minacht dan over de geminachte.

 • Bloemestein

  Dit artikel gaat toch niet over goedwillende boeren, maar over een dwaas met alweer een idioot plan om de ganzenoverlast te verplaatsen in plaats van op te lossen. Vergeet vooral niet dat de ganzenplaag is ontstaan toen een goede jachtwet werd ingeruild voor een rammelende flora en faunawet, ingegeven door linkse tegenstanders van de jacht.

 • J@gertje

  Romijn,
  Je kunt nog zoveel alternatieven bedenken als je maar wilt, maar het helpt niet.
  Het is alleen maar het probleem verplaatsen.
  Er zijn gewoon te veel ganzen en het onderzoek van SOVON staat als een paal boven water.
  Wanneer zien jullie nu eens in dat het gevoerde ganzenbeleid van de afgelopen tientallen jaren de oorzaak is van het hele probleem.

 • Romeijn

  J@gertje,
  SOVON geeft aan dat het voedselaanbod het meest bepalend is voor de populatiegrootte. SOVON zegt ook dat jacht en het schudden van nesten vooral de reproductie stimuleert en daardoor relatief veel minder effect hebben dan maatregelen t.a.v. het voedselaanbod.
  Met de meerderheid van de Nederlandse bevolking als lid van een natuurorganisatie (excl. de agrarische natuurverenigingen) lijkt het erop dat het beleid breed ondersteund wordt door die mensen waar boeren voedsel voor produceren: hun klanten dus. Natuurlijk moet dan wel een dekkende vergoeding gegeven worden ter compensatie van de ganzenvraat. En verder schieten we weinig op met ongefundeerde stemmingmakerij.

 • ed12345

  Ook hier in oost canada blijven er nu ganzen over in de zomer al zijn het er gelukkig niet veel hier wordt wel behoorlijk op ganzen gejaagd maar toch komen er steeds meer Wat de mais betreft daar doen de ganzen wel schade als die net boven de grond staat met twee of drie blaadjes dan trekken de ganzen met hun grote snavel de hele plant er uit .Dat stadium valt hier vaak samen met de laatste koppels die naar het noorden trekken De gans is een vrij inteligent beest als er een paar keer op geschoten wordt op een perceel komt die zelfde koppel er voorlopig niet terug

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.