Home

Nieuws 4 reacties

Rapport Maran: Grootste antibiotica-reducties in intensieve sectoren

Wageningen - De uitspringers in het reduceren van het antibiotica zijn de varkenshouderij en de vleeskuikenhouderij. Ten opzichte van 2009 is men in deze sectoren 60 procent minder antibiotica gaan gebruiken. Dat blijkt uit het vrijdag verschenen Maran-rapport van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) over het antibioticagebruik in de eerste helft van 2012.

Gemiddeld in alle sectoren is een reductie van 51 procent gerealiseerd. Dit is gehaald op basis van cijfers over de eerste helft van dit jaar. Volgens het LEI is het daarom goed mogelijk dat de reductie nog lager uitkomt als begin volgend jaar het totale plaatje van 2012 goed in beeld is.

Op de zeugen/biggenbedrijven is men van gemiddeld 25 dierdagdoseringen per jaar in 2009 naar gemiddeld tien dierdagdoseringen gegaan (een daling van 60 procent). In de vleesvarkenssector ging men gemiddeld van zestien dierdagdoseringen naar zes dierdagdoseringen (een daling van ruim 62 procent). In de vleeskuikensector registreerde men een daling van 60 procent. Daarmee laten ze de vleeskalversector (min 30 procent) en de melkveesector (min 25 procent) verder achter zich.

Op basis van de streefwaardes (benchmarkindicatoren) die de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa) heeft opgesteld voor de periode 2012 -2015 zit 14 procent van de zeugenbedrijven nog te hoog in het gebruik. In de vleesvarkenshouderij en vleeskuikensector zit respectievelijk nog 20 en 11 procent van de bedrijven nog boven de streefwaardes. Voor de vleeskalverhouderij gaat het om 19 procent.

De benchmarkindicatoren voor de melkveehouderij worden pas begin 2013 bekend. “Omdat de rundveehouderij later gestart is met het registreren van antibioticagebruik (1 januari 2012), lopen we met de indicatoren voor deze sector iets achter. We baseren ze namelijk op de reëele gebruikscijfers van het voorliggende jaar. In 2013 zal dat gelijk worden getrokken. Het is daarom nu nog niet te zeggen welke melkveebedrijven grootverbruikers zijn”, aldus Roeland Wessels van de SDa.

Voor de Maran -rapportage baseert het LEI zich op steekproeven. In 2012 is er gebruik gemaakt van de gegevens van 42 zeugenbedrijven, 55 vleesvarkensbedrijven, 22 vleeskuikenbedrijven, 113 vleeskalverbedrijven en 68 melkveebedrijven. De SDa rapportages baseren de reductiedoelstellingen op het gebruik op alle bedrijven. Uiteindelijk zal de SDa-rapportages de Maran-rapporten overbodig moeten maken als alle sectoren een goed werkend registratiesysteem voor antibiotica hebben.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Goed nieuws voor politiek@,het stokpaardje kan de kast in,cijfers van dit laatste jaar schijnen nog beter te zijn! Of ziet hij toch weer beren op de weg?

 • gertke

  Goed nieuws,maken we de regels nog maar wat strenger...

 • bankivahoen

  Zegt veel over ons politieke figuur dat er nu geen reactie komt!

 • politiek

  Hopenlijk worden doelen bereikt. Bedoelde cijfers zijn echter steekproeven t.o.v. verkoopcijfers antibiotica. Het betreffen binnenlandse cijfers. De cijfers van European Food Safety-rapport stellen mij zeer beslist niet gerust over de prestaties in Nederland. Ook wel wat vreemd dat men alleen nog maar cijfers hebben van steekproeven terwijl het zo,n belangrijk onderwerp is i.v.m. gevaren naar de humane sedctoor. MRSA en ESBL. Ook op Europees niveau heeft het terecht veel aandacht. Inclusief de bestrijding van de (pro)hormoonmaffia. ( ook in Nederland)

Of registreer je om te kunnen reageren.