Home

Nieuws 1111 x bekeken 1 reactie

Raad van State verbiedt veehouderij vlakbij CVI

Den Haag - De Raad van State vindt dat de vestiging van een bedrijf met 14.000 legkippen en 1.100 vleesvarkens binnen een afstand van 300 meter van het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR in Lelystad niet kan worden toegestaan. De gemeente Lelystad heeft terecht de vergunning voor het bedrijf geweigerd, aldus de rechter.

De gemeente Lelystad wil een gebied van drie kilometer rondom het Centraal Veterinair Instituut vrij houden van veehouderij. Reden daarvoor is dat op het CVI gewerkt wordt met zeer besmettelijke  dierziekten. De nabijheid van een veehouderij vormt een risico, mocht een besmettelijke ziekte onverhoopt ontstnappen uit het laboratorium.

Weliswaar neemt het CVI maatregelen om de uitbraak van eeen besmettelijke ziekte - zoals mond- en klauwzeer -  tegen te gaan,  dat neemt niet weg dat er altijd een risico op een uitbraak bestaat, als gevolg van een calamiteit. Als op korte afstand dan een veehouderij is gevestigd, is de kans groot dat een besmetting via dat bedrijf wordt verspreidt naar andere veehouderijen.

De Raad van State zegt dat de vestiging van een veehouderij op korte afstand van het CVI een reëel gevaar op verspreiding van dierziekten met zich meebrengt. De rechter weegt daarbij mee, dat het CVI "een uniek laboratorium is, waarbinnnen als gevolg van de aard van dit laboratorium steeds levende, zeer besmettelijke, virussen aanwezig zijn en dat het risico op een calamiteit niet kan worden uitgesloten. Dat deze kans klein is maakt dit, mede gezien de verstrekkende gevolgen indien zich een calamiteit zou voordoen, niet anders."

Eén reactie

  • Jaap van Dijk

    Is de veehouderij-vrije zone rond het CVI nu 300 meter (zoals Jan Braakman stelt) of 3 kilometer (zoals de gemeente Lelystad zou stellen)?

Of registreer je om te kunnen reageren.