Home

Nieuws 4 reacties

Overleg over verlaging uitvoeringskosten faunaschade

Den Haag - De provincies zijn met het Ganzen-7 beraad in overleg over de manier waarop de uitvoeringskosten van het Faunafonds kunnen worden verlaagd. Dat schrijft staatssecretaris Co Verdaas van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

In dit overleg wordt ook gesproken over het behandelingsbedrag dat provincies hebben ingesteld voor meldingen van wildschade. Boeren die schadevergoeding willen aanvragen voor wildschade moeten bij provincies eerst 300 euro betalen voordat de aanvraag in behandeling wordt genomen. VVD-Kamerleden Helma Lodders en Betty de Boer hadden hier Kamervragen over gesteld.

Verdaas zegt dat het overleg hierover tussen provincies en Ganzen-7 nog loopt. “Ik wacht de definitieve voorstellen van de provincies af”, zegt Verdaas.

LTO Nederland is in gesprek met het Interprovinciaal Overleg (IPO) over de bijdrage voor een melding van faunaschade. Voormalig staatssecretaris Henk Bleker heeft eerder geen goedkeuring gegeven voor de behandelbijdrage, maar heeft na overleg met het IPO in september toch ingestemd. De bijdrage komt voort uit de decentralisatie van het natuurbeleid naar de provincies, waarbij ook de taken van het Faunafonds naar de provincies zijn gegaan. Hierbij is fors bezuinigd op het bedrag dat beschikbaar was voor het Faunafonds. Hierop hebben de provincies als bezuinigingsmaatregel de behandelbijdrage ingesteld.

Laatste reacties

 • vleesvarkenshouder

  Het is toch belachelijk dat je eerst moet betalen wanneer je schade hebt en deze graag een beetje vergoed wil hebben?

  Wanneer je medicijnen vergoed wil hebben van je zorgverzekeraar moet je toch ook niet eerst 50 euro betalen voordat hij de toets doet of je wel of niet in aanmerking komt. Misschien ook wel, zijn we direct van de hoge zorgkosten af?

 • Gijs Gans

  llto heeft al ingestemd met een korting van 2,5 miljoen staat in orginele stukken van lto . Dan zou het behandeld bedrag verlaagt worden Boeren wordt eens wakker LTO verkooptu waar u bijstaat. Maar ze vergeten waar het werkelijk om gaat aantallen ganzen moeten omlaag.

 • agri2

  Als ze wat meer vertrouwen hadden in de boeren, kunnen de behandelingskosten een stuk omlaag. Het beleid bij het faunafonds is gebaseerd op wantrouwen, het behandelen, controleren en taxeren en daarna om wat pietluttigheden afwijzen van de aanvraag kost veel geld en er komt niets bij de boer die schade heeft terecht.

 • schoenmakers1

  inderdaad agri2, meestal wordt de schade al niet meer gemeld, er wordt toch meestal niet vergoed en ze vinden altijd wel een smoesje om er onderuit te komen

Of registreer je om te kunnen reageren.