Home

Nieuws 1558 x bekeken

Verdaas: suikerquotum in 2015 afschaffen

Brussel - Nederland wil dat het suikerquotum in 2015 wordt afgeschaft, maar is niet tegen een overgangsregeling. Hoe die regeling eruit moet komen te zien, is nog onduidelijk. Dat bleek woensdag tijdens een vergadering van de 27 EU-landbouwministers in Brussel over de afschaffing van de quoteringsregeling.

Brussel wil het suikerquotum in 2015 afschaffen, met steun van Nederland. Staatssecretaris Co Verdaas (landbouw) gaf aan ‘niet afwijzend’ tegenover een overgangsregeling voor een zachte landing te staan. De opstelling van Verdaas is opvallend, te meer hij aangaf dat Nederland het plan van eurocommissaris Ciolos over de suikermarkt 'altijd heeft gesteund'. Voormalig staatssecretaris Henk Bleker vond de voorgenomen planning namelijk te krap en vroeg Ciolos eerder dit jaar om een nieuw voorstel. In een debat met de Kamer plaatste hij Nederland op dezelfde lijn als Frankrijk en Duitsland, twee tegenstanders van afschaffing in 2015.

Voorzitter Jos van Campen van bietentelerscoöperatie Cosun is niet gelukkig met de uitspraken van Verdaas. Hij is voorstander van behoud van het suikerquotum tot 2020 en heeft hiervoor destijds flink gelobbyd bij Bleker, die aanvankelijk achter het Commissievoorstel stond. "Hopelijk komt Verdaas tot een ander inzicht", zegt Van Campen. "Bij Bleker heeft dat ook even geduurd."

Maar zelfs als Nederland bij zijn standpunt blijft, heeft de topman van Cosun goede hoop dat de regeling wordt verlengd. Een meerderheid van de lidstaten verwerpt het plan van Ciolos. Niettemin is Van Campen geen voorstander van een 'zachte landing', waarbij de quota in de aanloop naar afschaffing geleidelijk worden verruimd.

Of registreer je om te kunnen reageren.