Home

Nieuws

Opening ecoduct pas aan einde jachtseizoen

Arnhem - Het ecoduct over de snelweg A28 bij Hulshorst op de Veluwe gaat pas open aan het einde van het jachtseizoen. Dat betekent dat er in elk geval de eerste tijd geen edelherten worden doodgeschoten als zij het ecoduct gebruiken.

De provincie Gelderland liet donderdagmiddag weten dat de afbouw van ecoduct Hulshorst en twee andere wildoversteekplaatsen vertraging heeft opgelopen en dat ze daarom pas na 15 februari volgend jaar open zullen gaan. Het jachtseizoen voor edelherten sluit op 28 februari.

Over ecoduct Hulshorst is een heftige discussie losgebarsten, toen bleek dat de provincie met omwonende boeren heeft afgesproken dat slechts een beperkt aantal edelherten de oversteekplaats mag gebruiken om zo landbouwschade te voorkomen. Van de groep van 25 herten die in de buurt van Hulshorst leeft, zouden er 15 moeten worden afgeschoten.

Het ecoduct is nu nog met rasters afgesloten voor groot wild. Kleine dieren maken er al gebruik van. Volgens de provincie wisten alle betrokkenen al langer dat het niet zou gaan lukken om de ecoducten in december te openen voor groot wild. ,,Een time-out zoals Natuurmonumenten bepleitte om nog eens met alle partijen te praten was dan ook helemaal niet nodig. Deze hele discussie heeft mensen alleen maar nodeloos ongerust gemaakt'', zegt een woordvoerster.

Op de Veluwe leven ongeveer 3.000 edelherten, terwijl er maar plaats is voor ongeveer 1.000 dieren. Tijdens het jachtseizoen wordt de stand daarom 'gereguleerd' door afschot. Dat gebeurt overigens ook met de wilde zwijnen, waarvan er ook veel te veel zijn.

Actiegroep De Faunabescherming is heel blij dat de herten bij ecoduct Hulshorst voorlopig zijn gered. ,,Maar we zijn helemaal niet blij met het totale afschotbeleid in Gelderland en het is hoognodig om daar eens grondig over te praten.''

De door De Faunabescherming georganiseerde demonstratie, zaterdag bij ecoduct Hulshorst, gaat dan ook gewoon door. Al een kleine 3.000 mensen hebben op internet een petitie tegen het Gelderse wildbeheer getekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.