Home

Nieuws 13 reactieslaatste update:9 nov 2012

Ook bezuinigingsoperatie LTO Noord

Zwolle – LTO Noord zet vanwege teruglopende ledentallen een bezuinigingsoperatie in. Deze zal echter veel minder ingrijpend zijn dan bij de zuidelijke collega’s van ZLTO. Dat stelt voorzitter van LTO Noord Siem Jan Schenk, die voelt voor meer samenwerking en eventueel fusie met de andere belangenorganisaties.

Volgens Schenk, eigenaar van een melkveebedrijf, zal LTO Noord het komende halfjaar besluiten nemen over hervormingen. “Deze zullen wel ingrijpend zijn, maar niet in de orde van grootte als bij ZLTO. Aan de provinciale structuur wil LTO Noord niet direct tornen, maar we willen toe naar een bredere inzetbaarheid van specialisten.”

ZLTO maakte onlangs bekend het aantal werknemers met 30 procent te verkleinen. ZLTO telt nu 186 voltijdbanen, al 31 minder dan bij begin 2002. Het aantal aangesloten bedrijven daalde in dezelfde periode van 12.000 naar 9.000. Ook bij LTO Noord, nu goed voor 18.000 bedrijfsleden, daalt het aantal nu jaarlijks met circa 3 procent.
“Het is belangrijk belangenorganisaties betaalbaar te houden en dus heb je twee opties: onze prijzen gaan omhoog of er wordt gesneden in de kosten. Bedrijven worden groter dus een prijsverhoging hoeft niet per se een probleem te zijn, maar eerst kijkt LTO Noord naar het optimaal inrichten van de organisatie. Daar hoort ook nog meer intensieve samenwerking met ZLTO en LLTB bij. Er zijn in 2011 stappen gezet maar meer is mogelijk.”
LTO Noord is nu actief in negen provincies. “Een gek aantal”, aldus Schenk. ZLTO is actief in tweeënhalve provincie en LLTB alleen in Limburg. “Het geld van ZLTO is in het verleden een belemmering geweest. Dat mogen ze van mij apart zetten. Natuurlijk willen noordelijke boeren niet gesubsidieerd worden met geld van zuidelijke collega’s.”
Albert Jan Maat, voorzitter van de overkoepelende federatie LTO Nederland: “Het is een turbulente tijd met een nieuwe Europees landbouwbeleid, nieuw kabinet, ontmanteling van de productschappen en fluctuerende prijzen. Wat mij betreft eerst aandacht voor verscherping een gemeenschappelijke strategie en dan pas op een nieuwe organisatievorm.”
De voorzitters van ZLTO en LLTB waren niet direct voor commentaar bereikbaar.

Laatste reacties

 • vd spoel

  hebben ze nog leden dan ?????????????????????????????

 • politiek

  De angst voor de echte belangenbehartiging gaat nu dus spelen. Productschappen gaan (terecht) opgeheven worden en van de directe belangenbehartiging naar en van de boeren/landbouw begint de LTO al van te zweten !. Bij de opdeling taken productschappen dienen uitvoering wettelijke taken te komen vallen direct onder verantwoording Ministerie. b.v. voedselveiligheid,volksgezondheid (MRSA en ESBL) welzijn dieren en milieu. Andere taken b.v. om producten goed en beter te kunnen promoten en vermarkten zullen naar belangenorganisaties kunnen als b.v. een LTO. Waar zijn ze immers anders voor. ! Gelden die voorheen gingen naar die productschappen behoeven niet meer betaald te worden en er zal een hoop gedoe minder komen van onnozele regeltjes en ambtenaren die zichzelf belangrijker vinden als de landbouw of de boer. Ik ben benieuwd of LTO die uitdaging gaat oppakken om voor de directe boerenbelang op te komen. Verschuilen achter productschappenn kan dan immers niet meer !

 • drientje

  Politiek, HET boerenbelang bestaat niet. Als de belangenbehartigers echt iets
  willen betekenen, dan kunnen ze dat voor een sector. Sectoralebelangenbehartiging dus. Dat is de toekomst. Maar zo het zal het waarschijnlijk niet gaan, berstuurders krijgen een stoel onder hun achterwerk, en dat schuift goed. Dus dat blijft belangrijk. Al met al hebben ze er bij de LTO een grote puinzooi van gemaakt, ik snap dan ook niet dat er nog een boer lid van is.

 • Marco22

  Door het opheffen van de produktschappen valt ook een inkomstenbron voor de LTO(infuus) weg. Lto leeft van projectjes die ze zelf in de dubbele petten cultuur zich toegespeeld hebben. Van echte belangen behartigen heb ik ze niet kunnen betrappen.

 • alco1

  De voetbal was vanavond ook al niks, dit deed mij denken aan het LTO.
  Dat er steeds meer leden afhaken komt gewoon door het feit, dat ze er zich niet meer thuis voelen. We kunnen geen krant openslaan of we zien wel een pleidooi van Marianne of Sjoerd. Ze kunnen met onwaarheden de consument bewerken, zonder daarbij ook maar een duimbreed in de weg gestaan door het LTO. Zij willen alles dood zwijgen. Nou ik kan je wel vertellen, dat het net zo is als met een gezwel in je lichaam, als je het niet aanpakt gaat het je de kop kosten.

 • gerstiroma

  het is bij de LTO nog net als vroeger(1970-1990) toen ik nog boer en lid was beetje vriendje zijn met de bestuurders en niet uit de pas lopen

 • hertha

  Kan de stropdas de kast in, de overall aan en aan het werk.

 • vd spoel

  het uitvloeiende personeel kan vast wel aan het werk bij bayer daar waren zeook alvrienden van in 1999 ,met de ibr vaccinatie ,en anders op het hof van saksen ,tuin onderhoud ,ofgolf baan veger ,suc6 er mee deze tip van geert was weer gratis

 • Piejear

  Wat een zielige reacties. Typische reactie van niet-ondernemers. Ondernemers weten dat gelijk hebben en gelijk krijgen verschillende dingen zijn. Je moet ambachtelijk werken om je gelijk te krijgen. Bestuurders en ambtenaren staan steeds verder van onze sectoren af. We moeten onze mening ambachtelijk, met veel inzet van geld en tijd vededigen bij gemeenten, provincie, rijk, waterschap.... en anderen. LTO leden brengen dit geld bijelkaar, zij organiseren kennis, zij doen wat ze kunnen. Free-riders staan aan de kant te janken met achterlijke teksten en drukken zich van hun verantwoordelijkheid.
  Bovenstaand rijtje geeft een mooi inzicht met bedoeld wordt met matennaaierij. Als je niet meedoet...bemoei je er dan ook helemaal niet mee.

 • gjh

  dat is het resultaat als je niets voor je achterban doet

 • Piejear

  GJH...kun je concreet benoemen wat je bedoeld met 'niets'. Er gebeurt veel, ik neem aan dat je dus bepaalde zaken graag beter ziet. Dat er met name naar actie groepen toe, bij duidelijke onwaarheden, scherper gereageerd kan worden (alco1) kan ik volgen.

 • minasblunders1

  Piejear, hoe kun je nu concreet benoemen wat je bedoelt met 'niets'? Niets is gewoon niets. Is maar op één manier uit te leggen.

 • vd spoel

  ze doen best wel iets JE NAAIEN EN VOORAL NIETS DOEN ALS BAYER MIJN KOEIEN 35 STUKS DOOD MAAKT en vvergeet vooral niet het hof van saksen BELANGEN VERKWANSELEN HEET DAT IN GEWOON DRENTS

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.