Home

Nieuws 3707 x bekeken 18 reacties

Onderzoek naar relatie melk en reuma

Nijmegen – Het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen gaat onderzoeken of er een relatie bestaat tussen het drinken van melk en reuma. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Reumafonds.

Moleculair bioloog Fons van de Loo, van het UMC St. Radboud vermoedt dat het drinken van koemelk invloed kan hebben op het voorkomen van reuma. De onderzoeker stoelt zijn vermoeden op het feit dat reumatoïde artritis (RA) ofwel reumatische gewrichtsontsteking, minder vaak voorkomt bij sommige volkeren die niet of nauwelijks melk drinken.

Volgens Van de Loo komt daar nog bij dat mensen de enige zoogdieren zijn die tot op hoge leeftijd melk drinken en reuma ontwikkelen. Onderzoek toont aan dat het immuunsysteem bij mensen met RA vaker reageert op stoffen in koemelk.

Van de Loo hoopt in twee jaar aan te kunnen tonen of zeer kleine deeltjes die in koemelk voorkomen de immuniteit stuurt en zo ontstekingen bij RA kunnen beïnvloeden. Daarbij moet onderzocht worden of en welke deeltjes een positieve dan wel negatieve invloed hebben op het immuunsysteem en het voorkomen reuma.

De NZO, de branche-organisatie van de Nederlandse zuivel, denkt niet dat melk de ziekte kan veroorzaken. ”Wij zien geen enkele reden om te veronderstellen dat er een relatie is tussen het drinken van melk en het ontstaan van reuma”, aldus een woordvoerder. ”Melk is een product van moeder natuur. Het zit boordevol goede voedingstoffen. Juist de samenstelling van al die voedingsstoffen maakt dat melk en zuivelproducten uitstekend passen in een evenwichtig en verantwoord voedingspatroon.”

Kees Romijn, voorzitter van de LTO-vakgroep Melkveehouderij, vindt het jammer dat melk op basis van vermoedens mogelijk negatief in het nieuws komt. ”Nu wordt een product en een beroepsgroep in verband gebracht met een ziekte, terwijl dat eerst nog bewezen moet worden. De belangen zijn te groot om op basis van vermoedens conclusies te trekken op gebied van de voedselveiligheid van melk.” Romijn zegt overigens dat de sector niet de kop in het zand moet steken. ”Als die relatie er wel blijkt te zijn, dan moeten we als sector ook actie ondernemen om te kijken hoe we een oplossing kunnen bieden voor dit probleem. Maar nogmaals, eerst moet er een degelijk onderzoek zijn dat de relatie ook daadwerkelijk bevestigt.”

Het Reumafonds zegt te beseffen dat het vervelend is voor de melkveehouderij dat ze bij de aankondiging van dit onderzoek in verband wordt gebracht met RA. Aan de andere kant wil het fonds ook geen kansen onbenut laten om via onderzoek meer te weten te komen over de oorzaken van de ziekte waaraan zo’n 250.000 mensen lijden.

Van de Loo stelt dat mensen nu niet ineens geen melk meer mogen drinken. De relatie is nu nog puur hypothetisch. Eerst moet onderzoek de invloed van de celdeeltjes aantonen. Overigens zit daar ook nog een positieve draai aan. Want áls er een relatie is, zijn de deeltjes mogelijk zo te programmeren dat ze het immuunsysteem op een positieve manier kunnen sturen. Als dat lukt is er misschien wel een voedingssupplement te maken ter ondersteuning van de behandeling van reuma.

Laatste reacties

 • jan1966

  Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de Partij van de Dieren , de Dierenbescherming en ander links tuig die de Nederlandse veehouderij een warm hart toedragen

 • politiek

  Een vreemde reactie van NZO en LTO. We hebben het hier wel over 250.000 mensen die aan reuma lijden. Zo te lezen vraag ik me wel af of NZO en LTO wel eens onderzoek doet naar mogelije relaties melk met gezondsheidproblemen bij mensen. En vooral als er mogelijke verdenking is met een relatie melk naar reuma , had men dan als sector al niet aan de gang moeten zijn met onderzoeken. Je verantwoording pakken dus ! .Veel liever stopt men de kop in het zand ! . De problemen/gevaren ESBL vanwege antibioticagebruik in de melkveehouderij is bekend. Tot en met derde ,vierde generatie antibiotica gebruik toe !. De situatie met jarenlange hormoongebruik is ook bekend. Lijntjes van gevaren lopen er naar kanker, met name borstkanker, hart en vaatziekten, diabetes en misvormde kinderen. Nee, een lekker gemakkelijk antwoord van NZO en LTO , maar sportiever is om eens aan de slag te gaan met onderzoek in plaats van zo te reageren. Je zal het slachtoffer maar zijn als mens.

 • joopi

  @politiek : jij wordt ook echt niet gehinderd door enige kennis van zaken

 • politiek

  Beste joopi. Als ik niet gehinderd wordt sta ik inderdaad op gelijk niveau met NZO en LTO. Weerleg het maar , dat zou ik sportiever vinden.

 • W Geverink

  Wat ik zie is een onderzoeker die in een slechte economie geld probeert te bemachtigen uit een kleiner potje voor onderzoek. Als dat lukt is hij weer twee jaar onder de pannen. Het wiel dat het luidste piept krijgt het vet zeggen ze hier.

 • joopi

  @ beste politiek, dat is heel simpel als zuivel en vlees zo slecht zou zijn zouden er alleen vegetariers in het bejaarden tehuis moeten zitten ;) gevarieerd eten is gewoon het beste. Dat weet iedereen. Vlees Vis Pasta Groenten en Fruit horen daar allemaal bij, net als zuivel wat mij betreft

 • politiek

  Inderdaad, en de wielen NZO en LTO zijn goed gesmeerd ? of hoort men die bewust niet ? . Zou het niet zielig zijn als een dergelijk klein wieltje dergelijke belangrijke factoren helderheid in brengt ! .

 • politiek

  Joopi, ik veroordeel geen zuivel, vlees, eieren. Ik veroordeel wel de directe afhankelijkheid van die productie de laatste jaren en de gemakkelijke greep naar (pro)hormonen en antibioitica. Zo afhankelijk als de topsport wielrennen is geworden van doping, zo afhankelijk is ook de topsport veehouderij van antibiotica en (pro)hormonen de laatste jaren. De gevaren zit hem vooral in MRSA en ESBL wat betreft antibiotica en de gevaren van gebruik (pro)hormonen in de veehouderij voor de mensen heb ik eerder vernoemd in dit lijntje. #2
  Veel beter is men af met de sport wielrennen zonder doping en met veehouderij zonder dat massaal antibioticagebruik en gebruik (pro)hormonen. ( ook in de rundveehouderij)

 • joannes

  @Politiek is gewoon een beroeps: Anti veehouderij! Die geen gelegenheid ongebruikt laat; om vooral negatief te reageren! En daarmee lokt hij weer reacties uit, die motiveren vooral vervelend door te blijven gaan! En... het aantal reacties op te vullen met zijn vervelende onnauwkeurige vooral persoonlijke mening.

 • politiek

  Beste Joannes. Liever heb ik dat je het weerlegd. Ik mag hopen dat u ook voorstander bent van geen gebruik (pro)hormonen in de veehouderij en enkel antibioticagebruik voor gerichte genezing dier. En dus NIET als groeibevorderaar of voerbespaarder met een beschaafder woord gezegd. Helaas zijn er momenteel teveel bedrijven die er te afhankelijk van geworden zijn denk ik, en met de lust veel euro,s te willen verdienen ten koste van gezondheidsrisico,s humane sector. Overigens zijn er ook veel bedrijven die de verantwooring wel kennen. Echter die mogen ook geen slachtoffer worden van die andere groep. !

 • minasblunders1

  Vraag wie de opdrachtgever is en je weet de uitkomst.

 • Bison

  De mens is het enige zoogdier in de wereld dat melk drinkt van een ander onverwant zoogdier buiten de mens,..als je het goed beschouwd is dat erg onnatuurlijk.
  Of het ziekte veroorzaakt??,..welk voedsel veroorzaakt nou geen ziekte bij tijd en wijle?
  Men moet ergens aan dood gaan toch.

 • denker123

  Waarom moet dit onderzoek aangekondigd worden goede onderzoekers moeten toch op een neutrale manier onderzoeken doen.Wantrouwige mensen zo als politiek zien nu overal al beren voor dat er een uitslag is.Het onderzoek moet wel goed en gewetensvol gebeuren,niet zoals vandaag op het t.v.nieuws dat er mensen onnodig geopereerd worden aan hun hersenen.Cardiologen die het extra gevaarlijk maken als je een hartoperatie moet ondergaan zoals in Spijkenisse,om van onderzoeker Stabel nog maar te zwijgen.

 • Mozes

  De voorzitter van de onderzoekscommissie naar het gedrag van Stapel erkende bij Paul en Witteman dat de hele vakgroep sociaalpsychologie 'bagger' is. Dus ook Roos Vonk.
  Iedereen weet dat het gros van de mensen de kleinste suggestie naar een relatie tussen ziekte en voeding als een vaststaand feit aannemen. Daarom was het beter geweest dit onderzoek niet van te voren openbaar te maken maar pas naar buiten te brengen als de conclusies er zijn. Dat men dit van te voren gepubliceerd heeft wekt argwaan.

 • Zuperboer

  Er is nog wel een hoogleraar beschikbaar om aan het onderzoeksteam toe te voegen, weet je gelijk wat de uitkomst zal zijn....., Waarom wordt de mens toch ouder en ouder door de jaren heen? Zouden daar geen kwalen bij horen?

 • ikkethuis

  als je geen vlees of melkproducten meer mag eten, en geen producten afkomstig van dieren.......... dan maar geen 120 worden. We moeten het vaker hebben over de kwaliteit van het leven, en niet de kwantiteit.

 • jan1966

  Die zogenaamde onderzoekers halen het niet in hun hoofd om in het openbaar aan te kondigen dat ze gaan onderzoeken wat de relatie is tussen het drinken van Cola en het krijgen van kanker. De wereld zoute klein zijn en zouden ze alle juristen van de cola fabrikanten binnen een dag op hun dak krijgen. Maar boeren kun je wel laf aanvallen voor alles wat eventueel, misschien, mogelijk fout zou zitten, vooral omdat hun cooperaties niet meer voor ze opkomen en de belangenbehartiging door de LTO dood is

 • joannes

  Wanneer 250000 mensen lijden aan Reuma in Nederland is dat op 16,5 mlj een relatief klein aantal, ongeveer 1,5 %. Als het alleen of voornamelijk boeren waren zou er een reden voor onderzoek zijn want je kan aannemen dat zij iets meer dan gemiddeld melk drinken omdat ze van zuivel leven. Het verontrustende is dat met deze veronderstellingen weer onrust in de consumptie van zuivelproducten wordt gezaaid en elke econoom kan je uitleggen dat onrust niet goed is voor de omzet. Als zoveel initiatieven, is dit weer een aktie van de vegetarische clubs die aan de bel gehangen worden voordat er ook maar enig bewijs is, en dit om hun (geloofs) overtuiging indirect aan de rest van de Nederlandse bevolking op te dringen.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.