Home

Nieuws

Mosaic stelt verwachtingen naar beneden bij

Plymouth – Na het Duitse K+S heeft ook Mosaic de verwachtingen voor de verkoop van kali omlaag bijgesteld.

Mosaic verwacht dit kwartaal 1,3 tot 1,4 miljoen ton te verkopen, waar eerder werd gerekend op 1,6 tot 1,9 miljoen ton. De oorzaak ligt in Azië, waar afnemers China en India anders dan normaal de aankoop uitstellen of afstellen.

Het bedrijf uit Minnesota tempert ook de verwachtingen van de fosfaatverkopen. Nu wordt uitgegaan van zo’n 3 miljoen ton afzet waar eerder werd gerekend met 3 tot 3,4 miljoen ton. In Noord-Amerika is de vraag naar kali, een belangrijke meststof, groot, maar Azië domineert nu de markt, aldus bestuursvoorzitter Jim Prokopanko.
Anders dan K+S, dat prijsdruk vreest, gaat Mosaic nog wel uit van relatief stabiele prijzen. Mosaic verwacht dat de vraag en prijs weer aantrekken in het kalenderjaar 2013, als hoge prijzen voor mais, tarwe en soja maken dat boeren grotere arealen inzaaien en maximaal willen oogsten. In Brazilië is zo’n beweging al waargenomen.
In oktober rapporteerde Mosaic een kwartaalwinst van 429 miljoen dollar (337 miljoen euro), 18 procent minder dan in 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.