Home

Nieuws 558 x bekeken

Mogelijk doorstart Thermphos

Vlissingen – Curator Steven van Boven hoopt op een doorstart van de failliete fosforfabriek Thermphos uit Vlissingen.

Daarvoor worden onderhandelingen worden gevoerd met diverse partijen. Thermphos maakt onder andere kunstmest en ingrediënten voor gewasbeschermingsmiddelen.Dumping van fosfor door bedrijven uit Kazachstan deden Thermphos volgens Van Boven de das om. Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D’66) noemt het onacceptabel dat de Europese Commissie nog geen stappen tegen Kazachstan heeft ondernomen. Antidumpingmaatregelen zouden vanaf maart 2013 pas in werking gaan.
Van Boven wil het grootste deel van de 450 medewerkers ontslaan maar vraagt hen te blijven werken met behoud van uitkering. Het salaris voor september en oktober is nog betaald maar het UWV wordt gevraagd voor november het salaris uit te betalen. Als het personeel vertrekt, is het lastiger de fabriek door te verkopen.
Thermphos heeft al langer moeilijkheden. Sinds 2008 namen klachten over stankontwikkeling bij de fabriek toe. Na controles in 2010 werd bekend dat het Zeeuwse bedrijf veel meer vervuilende stoffen uitstootte dan bekend en legaal. Het leverde de onderneming enkele honderdduizenden euro’s boete op en de inspectie dreigde de fabriek te sluiten.
De eigenaar, de Israëliër Nahum Galmor, zou volgens berichten in De Telegraaf stroman zijn geweest van Arcadi Gaydamek, een Russisch-Israëlische zakenman die verdacht wordt van witwassen en wapenhandel.  Gaydamek beweert juist dat Galmor een maffiabaas is die Thermphos ten gronde heeft gericht.

Of registreer je om te kunnen reageren.